13:08 27.08.2021

Автор АЛЬОНА ОГОНЕСЯН

Міжкультурна комунікація: як сквош допомагає краще зрозуміти іноземних партнерів

4 хв читати
Міжкультурна комунікація: як сквош допомагає краще зрозуміти іноземних партнерів

Альона Огонесян, віцепрезидентка Федерації сквошу України

 

Англійську вважають найбільш популярною мовою міжнародної комунікації. Проте існує ще один спосіб спілкування – спортивний, за допомогою ракетки та м’яча. Ця мова здатна об’єднати народи, культури та бізнес. Як саме? Розглядаємо у матеріалі про покращення розуміння іноземних партнерів за допомогою сквошу.

Навряд чи ваш китайський колега по бізнесу зрадіє тому, що ви приймете його візитівку однією рукою, будете забагато жестикулювати та занадто емоційно висловлювати радість щодо підписання чергового контракту. Так само американський не оцінить відсутність посмішки у відповідь на його фірмову "голлівудську".

У глобальному світі бізнес-комунікація часто носить міжнародний та, як наслідок, міжкультурний характер. І якщо європейська спадщина є більш менш близькою та зрозумілою для українців, хоча кожна країна також має свої особливості, то спілкування наших підприємців з представниками, наприклад, азійської та арабської культур часто викликають значну кількість подекуди кумедних, а іноді – образливих казусів.

Непорозуміння можуть отримати позитивний розвиток: коли партнери по-дружному посміялися та перемкнули фокус на продовження переговорів про набагато важливіші спільні справи. Але може бути зовсім навпаки – втрата багатомільйонних контрактів, розірвання партнерських відносин, шкода діловій репутації, отримання слави людини, яка не шанує культурні традиції іншого народу.

Щоб запобігти негативним та нищівним для бізнесу наслідкам незнання культури іншого народу, важливо завжди проводити підготовку перед зустрічами: гуглити, вивчати літературу, спілкуватися з більш досвідченими у цьому питанні знайомими підприємцями. Проте не менш важливим є власний досвід: спостереження та практика міжкультурної комунікації. Де ж можна отримати релевантний досвід? Безперечно, найбільш очевидним та привабливим способом є подорожі, але існують ще й інші, більш доступні для підприємця зі щільним графіком, який не дає можливості виділяти тиждень або кілька на сторонні від бізнесу речі. І це хобі! Тут одразу варто задуматися про те, що навряд чи існує заняття, яке краще "знімає маски", єднає та надихає на спілкування, ніж спорт? І одним з його різновидів, на який я рекомендую звернути увагу, є сквош.

Тож яким чином він допомагає більше пізнати культуру кожної країни? Розпочнемо з того, що в усьому світі, в тому числі – й в Україні, проводяться міжнародні змагання зі сквошу. Одним з прикладів таких заходів є турнір дружби між Україною та Пакистаном у вересні цього року, який організовує у Києві Федерація сквошу України, Федерація сквошу міста Києва за підтримки Посольства Пакистану. Подібні змагання є ідеальним місцем для вивчення культурних особливостей різних народів, адже цьому сприяє час та умови проведення, учасники та організатори, загальна атмосфера.

Зазвичай тривалість міжнародного турніру не обмежується одним днем. А це означає, що ви матимете достатньо часу для формування власного враження про представників тієї чи іншої національності. Зможете спостерігати за поведінкою, рівнем емоційності, жестами, мімікою в динаміці, у різних ситуаціях (позитивних та негативних для конкретної особи), які складатимуться протягом турніру.

Часові переваги підсилюються тим, що сквошисти зазвичай приїжджають на змагання не самі, а з командою, тренером, підтримкою тощо. Тобто ви можете спостерігати, як представники іншої культури спілкуються зі своїми земляками та, навпаки, з іноземцями у найбільш природному та емоційно відкритому середовищі. Буде корисним звернути увагу на жести, міміку, стиль мовлення.

Згадуючи про емоційний стан учасників та атмосферу, важливо зазначити таку властивість сквошу – "зняття масок". Цей вид спорту характеризується та вирізняється, тим, що,  завдяки своїй високій інтенсивності, відкриває справжній характер людей. Таким чином ви матимете змогу побачити істинну натуру представників різних національностей на корті.  

Для тих, хто уже брав участь у подібних заходах, не є секретом, що сквош-турнір – це не тільки напружені протистояння на корті, а й веселі вечірки для того, щоб краще познайомитися з колегами. Неформальна атмосфера також є одним з найбільш сприятливих середовищ для спостереження та безпосереднього спілкування з представниками міжнародної спільноти.

Просто ідеальне місце для практики! Адже, на відміну від бізнес-партнерів, з іншими учасниками та гостями турніру фактично вас нічого не пов’язує, окрім спільного інтересу до сквошу: ні контракти, ні фінансові зобов’язання, ні проєкти. Звісно, треба бути обережним, щоб не образити національні почуття людини, але можна сміливо звести до мінімуму страх наслідків, навіть дрібної помилки у культурному аспекті.

Доречним є питання: поведінка в спорті та в бізнесі – це зовсім різні речі. І чи релевантно буде імплементувати спостереження за грою у сквош до ділових комунікацій? Моя відповідь – так! Адже варто пам’ятати, що бігають кортом і сидять за столом переговорів перш за все люди, а культурні особливості країни проявляються не тільки у конкретних особистостях чи ситуаціях, а загалом.

Існують винятки, але ми говоримо про загальні закономірності та спільні риси, які стануть у нагоді бізнесмену. Звісно, варто завжди аналізувати, дивитися по ситуації, продумувати індивідуальний підхід до свого бізнес-партнера.

Отже, сквош – це ідеальне середовище для вивчення культурних особливостей різних національностей: спостереження та практичного спілкування. Тож кожному бізнесмену, який працює з іноземними партнерами, варто звернути увагу на цей вид спорту, як хобі, інструмент розширення кругозору та знань про народи світу.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА