15:33 04.06.2021

Автор ВЛАДИСЛАВ БЛІДЧЕНКО

"Колекторському закону" вже 2 місяці. Перші результати.

3 хв читати
"Колекторському закону" вже 2 місяці. Перші результати.

Владислав Блідченко, генеральний директор Асоціації фінансових інституцій

 

В Україні ось вже майже 2 місяці працює Закон щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості (так званий "колекторський закон"). В цілому даний законодавчий акт дуже своєчасний, бо захищає позичальників та їх близьких від дій тих нечистоплотних колекторів, що вже почали забувати правила етики та моралі.

І нехай він остаточно набуде чинності лише 14 липня, перші двомісячні результати дії основних норм закону говорять про те, що колектори швидко унормовують свою діяльність. А ті, хто не захоче діяти в законодавчому полі, скоро змушені будуть піти з ринку.

Але в цієї медалі є й інший бік.

Комунікуючи з членами Асоціації фінансових інституцій, ми бачимо, що практично всі небанківські фінансові установи підтримують встановлення на рівні закону цивілізованих правил врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Втім, почали надходити і тривожні дані.

Так, з початку дії "колекторського закону" повернення позик, отриманих у небанківських фінустанов, впав у два рази!

У два рази! Без якихось інших об’єктивних причин. В країні послабили карантинні заходи, курс гривні повільно укріплюється, відбулося сезонне зниження комунальних платежів, рівень зарплат потроху зростає (принаймні офіційно).

То що ж сталося?

Відповідь очевидна: падіння фінансової дисципліни позичальників.

Іншими словами, серед наших позичальників існує досить великий прошарок громадян, які вважають, що якщо їм не нагадують про борг, то з його поверненням можна не поспішати.  

Що з цим робити?

Учасники нашої асоціації вважають, що захищаючи позичальників від зловживань недобросовісних колекторських компаній, необхідно також встановити і дієвий механізм захисту кредиторів від зловживань з боку недобросовісних позичальників.

Спираючись на міжнародний досвід,  залучення колекторської компанії до врегулювання простроченої заборгованості  має означати для боржника погіршення його кредитного рейтингу, збільшенню для нього в майбутньому вартості фінансових послуг, можливої відмови з боку фінансових установ в наданні фінансових послуг тощо.

Цього в "колекторському законі" немає.

Крім того, слід враховувати, що колекторська діяльність не обмежується виключно ринком фінансових послуг, на що орієнтовані норми прийнятого закону, а може здійснюватися щодо будь-яких боргів  – за придбання товарів з розстроченням платежу, за житлово-комунальні послуги, за телекомунікаційні послуги тощо. Отже, врегулювання лише частини правовідносин, пов’язаних із колекторською діяльністю, вбачається недостатнім.

У зв’язку з цим Асоціація фінансових інституцій закликає парламентарів звернути свою увагу на необхідність врегулювання повного спектру діяльності колекторських копаній, а також передбачити дієві запобіжники зловживань з боку недобросовісних боржників та настання для них негативних наслідків за свідоме ухилення від виконання зобов’язань.

Таким чином, вже настав час для виправлення допущених помилок та усунення прогалини в державному регулюванні колекторської діяльності та забезпечити належний захист прав і громадян, і фінкомпаній при стягненні проблемної заборгованості.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА