17:05 10.06.2021

Автор ЮРІЙ ТАЦІЙ

Біля витоків будівництва

4 хв читати
Біля витоків будівництва

Юрій Тацій, заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації

 

Що таке містобуди і для чого вони потрібні

Будівництво у великому місті – це процес, який зачіпає інтереси сотень і навіть тисяч людей. Мешканців, які живуть у сусідніх будинках, користувачів транспортної та соціальної інфраструктури, людей, які відстоюють чисте довкілля, зелені зони та недоторканість історичного ареалу. Будь-яка навіть найменша будова існує не у вакуумі, а вписана в навколишній містобудівний простір. І важливо, аби вона з ним гармоніювала, а не протирічила.

Але як досягти такої гармонії? Визначити забудовнику та проектанту чіткі межі творчого креативу, за які вони не зможуть вийти, аби не зашкодити місту. Саме такі функції покладені сьогодні на Департамент містобудування та архітектури КМДА, який видає      містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (МУО). Цей документ знаходиться на початку ланцюга дозвільних процедур. Його має пройти кожен замовник будівництва перш ніж почати будівельні роботи (мова йде про складні будівництва, для зведення будов площею до 500 кв. м. передбачено отримання будівельного паспорту).

До 2009 року аналогом містобудів слугували архітектурно-планувальні завдання. Паралельно з ними існували містобудівні обґрунтування, які визначали параметри забудови земельних ділянок та могли вносити зміни до містобудівної документації. На жаль, другу особливість цього документу постійно  використовували, аби змінювати Генеральний план.  Проте, ця конструкція не витримала перевірку часом, оскільки потребувала багатоступінчастого погодження проектної документації.  Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" значно спростив усю дозвільну систему.

Власне самі по собі МУО не є дозвільним документом, але виставляють забудовнику та проектанту певні рамки, порушити які вони не мають права. А саме щодо висоти об’єкту, відсотку забудови земельної ділянки,  її щільності, відстані від будинків і споруд до ліній регулювання забудови, інших планувальних, історико-культурних та екологічних обмежень.

Умови та обмеження, що виписані в МУО – це не якісь примхи чиновників. Вони чітко визначені наявною містобудівною документацією: Генеральним планом міста, планом зонування, детальними планами територій (ДПТ). Ідеально, коли всі ці базові документи вже розроблені. Гірше, коли маємо лише Генеральний план, який менш деталізований, ніж, наприклад, зонінг і тим більше ДПТ. Але і це не є перепоною, бо розвиток галузі не може зупинитись.  

На основі вимог, прописаних у містобудах та технічних умовах, замовник створює завдання на проектування.  Це його вимоги до проектувальника щодо планувальних, архітектурних, інженерних, технологічних та інших рішень об’єкта будівництва.

Це, в свою чергу, відкриває шлях до укладання договору на розробку проектної документації. А вже потім можна звертатися до  уповноважених установ спочатку за експертизою цього проекту, а потім за дозволом на будівництво, або ж подавати декларацію, якщо будівництво нескладне.

Отже, МУО створюють коридор можливостей для проектанта та забудовника. В рамках цього коридору вони вільні реалізувати будь-які власні творчі фантазії та плани. Аби все це не порушувало загальні принципи містобудування та конкретні умови забудови на території, яку вони облюбували.

Чи буде досягнутий такий ідеальний результат? Практика свідчить, що далеко не завжди. Ряд забудовників в процесі виконання будробіт коригують свої проекти будівництва. В результаті змінюється площа, поверховість споруди, будівельний об’єм. Тобто на виході будемо мати те, що виходить за рамки коридору, заданого МУО.

В таких випадках ревізії піддається увесь ланцюг дозвільних процедур. Бо дозвіл, виданий під проект з іншими параметрами, не може слугувати на всі випадки життя. Раніше органи держархбудконтролю анулювали такі дозволи, а потім у судах відстоювали законність своїх рішень. Але у зв’язку з реформою ДАБІ та створенням нової установи – Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) – ситуація ускладнилась. Перезавантаження системи держархбудконтролю ще триває, ДІАМ  реально існує лише на папері і, отже, не здатна виконувати свої функції.  

Ще не так давно архбудконтроль мав також право на скасування містобудів. Проте, сьогодні це можна зробити або за заявою замовника, або за рішенням суду. Адже анулювання МУО виймає цеглину з підмурку дозвільної піраміди і відразу її руйнує. Забудовнику в такому випадку доводиться заново проходити по всьому ланцюжку.

Процедура отримання містобудів чи їх аналогів, як база для здійснення подальших дозвільних процедур, є типовою практикою розвинутих країн Європи. Вона підлаштовує інтереси кожного забудовника до вимог розвитку сучасного цивілізованого міста. Дозволяє стримати будівельний хаос, що неодмінно запанує, якщо кожен буде будувати так, як йому заманеться. Врешті-решт, саме МУО є конкретним механізмом реалізації загальних містобудівних настанов, що творять та впорядковують єдиний урбаністичний простір. Простір, де кожен почуває себе вільним, де комфортно жити і куди завжди хочеться повертатися, як до свого рідного дому. 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА