16:08 09.09.2021

Автор ОЛЕКСАНДР ВАТАЖИШИН

Чому вартість природного газу для промислових споживачів продовжує рости?

4 хв читати
Чому вартість природного газу для промислових споживачів продовжує рости?

Олександр Ватажишин, директор ДП "Укравтогаз" НАК "Нафтогаз України"

 

Цього року всі промислові споживачі та інші учасники ринку зіткнулися зі стрімкою динамікою зростання вартості природного газу та CNG (стиснений природний газ, compressed natural gas – далі CNG) пального в Україні. Закупівельна ціна енергоресурсу зросла на 13,3 грн за м куб. або на 280% за останні 12 місяців. За цей період біржові котирування газу в Європі встановили декілька цінових рекордів та досягнули нового історичного максимуму.

Динаміка вартості природного газу за період 05.2020-09.2021 за даними UEEx

Чому ціна газу зростає?

В Європі дійсно виникли певні умови дефіциту природного газу. Пандемія 2020 року призвела до скорочення обсягів споживання енергоресурсів, що спровокувало зниження інвестицій у видобуток природного газу. А холодна зима 2020-2021 рр. "виснажила" газові сховища Європи. Водночас поступове відновлення світової економіки після карантинних обмежень спровокувало активне споживання газу та збільшення споживання LNG в країнах Азії через збільшення сезонного навантаження на електромережі та спекотне літо. Всі ці чинники спричинили дефіцит ресурсу і як наслідок – зростання вартості сировини.

Однак, чи не основну роль у формуванні ціни на природний газ у 2021 році відіграла позиція російського монополіста "Газпрому". Відмовившись збільшити необхідні обсяги поставки газу в Європу для заповнення газосховищ, компанія штучно стримує ринок та спекулює на темі пришвидшення запуску проекту "Північний потік-2".

По суті, такі умови стали можливими через досягнення "Газпромом" домінуючої позиції на газовому ринку Європи з часткою ринку понад 40%, але ця проблема – компетенція Європейської комісії та інших відповідних органів.

Отже не тільки промислові споживачі, але й мережі заправних CNG станцій стали заручниками ситуації, а ціни на стелах оновили історичний максимум, що призвело до занепокоєння багатьох власників транспорту на CNG, представників інфраструктурної галузі та інвесторів. 

Чому ми купуємо газ в Європі?

В умовах, які виникли, багатьом українцям незрозуміло, чому видобуваючи 70% природного газу від загального споживання, підприємства купують ресурси за європейськими цінам.

Ринок газу України дефіцитний. Щороку ми змушенні додатково імпортувати близько 11 млрд м3 газу. З 2015 року в Україні ціноутворення на газ є ринковим. Український ринок газу інтегрували з європейським ринком, а ціни прив’язали до цін на європейських хабах.

Виходом з цієї ситуації є створення власного східно-європейського газового хабу та запуск роботи повноцінної енергетичної біржі, перенесення точок передачі газу в діючих контрактах "Газпрому" (згідно з якими газ зараз йде в Європу через Україну) на кордон РФ-Україна, щоб європейські компанії могли замовляти транзит газу через Україну, тим самим зберегти транзитну функцію України. Також необхідно збільшити власний видобуток природного газу, розвивати виробництво біометану, розблокувати доступ до української газотранспортної системи з боку РФ для інших експортерів газу в Європу, зокрема з Центральної Азії, а українським споживачам змінювати підходи в організації закупівель та переходити на укладання довгострокових контрактів які надаватимуть додаткові гарантії у збереженні цінової пропозиції

Теоретично це дозволить знизити різкі цінові коливання та знизити закупівельну вартість для українських підприємств, знизити енергозалежність країни і підвищити енергоефективність, що сприятиме формуванню ще більш конкурентоспроможної та економічно привабливої ціни на CNG.

Які прогнози щодо вартості CNG в Україні?

Наразі ми повністю залежні від ситуації на ринку, який диктує нам умови. На жаль, частина клієнтів не може збагнути причин підняття вартості CNG та дивляться на це досить поверхнево, гадаючи, що власники АГНКС навмисне піднімають ціни для збільшення прибутку. Можемо запевнити, що це ілюзії. Адже ми обмежені у формуванні цінової політики і часто йдемо на поступки клієнту, зменшуємо власний маржинальний прибуток та розробляємо варіанти додаткових програм лояльності, знижок та акцій для наших клієнтів. Наше основне завдання на сьогодні – підтримати клієнта в цей кризовий період та довести, що навіть у такій ринковій ситуації, яка склалася сьогодні, CNG  залишається вигідним, екологічним та економічним паливом.

Можемо припустити, що високі ціни на газ в Європі приваблюватимуть постачальників Азії (після місцевого падіння попиту на газ в Азії), що викличе потужний прилив LNG (зріджений природний газ). Це допоможе зменшити частку ринку російського газу та зняти нинішню напругу на ринку. Однак, важко робити прогнози. Європа опинилася у вкрай невигідній позиції відносно російського "Газпрому" та досі вразлива до його маніпуляцій. Сподіваємося, що ситуація стабілізується найближчим часом, і після наповнення європейських газосховищ, попит на енергоресурс зменшиться, а отже знизиться і ціна на природний газ.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА