18:42 24.11.2021

Автор ВІКТОР КРУГЛОВ

Впровадження РВВ (Розширена відповідальність виробника) – нові можливості для переробників вторинного паперу та книговидавців

3 хв читати
Впровадження РВВ (Розширена відповідальність виробника) – нові можливості для переробників вторинного паперу та книговидавців

Віктор Круглов, генеральний директор видавництва "Ранок"

                

Зараз у Верховній Раді розглядається надзвичайно важливий для економіки та екології законопроєкт "Про управління відходами", у якому має бути впроваджено Розширену відповідальність виробника (РВВ). На жаль, процес ухвалення цього закону у бажаній для суспільства та індустрій редакції, затягується. Тому, вважаю, що кожне слово сказане публічно на користь нового законодавства – важливе. Тим більше що саме зараз на Зміївській паперовій фабриці, що є партнером видавництва "Ранок", відбувся запуск дуже важливої для майбутньої РВВ нової виробничої лінії з переробки комбінованої картонної упаковки для напоїв і харчових продуктів.

Отже, у разі схвалення,  цей рамковий законопроєкт вмикає зелене світло для прийняття галузевого закону "Про упаковку та відходи упаковки", яким  вже будуть встановлені чіткі цільові показники для виробників та імпортерів товарів в упаковці, а саме: скільки випущеної на ринок упаковки такі виробники повинні зібрати та здати на переробку через механізм РВВ. Це стосується і комбінованої картонної упаковки для напоїв і харчових продуктів, що вкрай важливе для переробників такого виду пакування.

Роздільний збір використаної упаковки від населення для її подальшої переробки, є фінансово невигідним. Саме тому необхідно запровадити механізм РВВ, через який виробники товарів в упаковці почнуть фінансувати роздільне збирання. Це означає, що компанії, які постачають продукти на ринок, будуть зобов’язані збирати, сортувати й передавати на переробку чи безпечне видалення використану упаковку. Так ця система працює в країнах ЄС, де сьогодні кожна друга упаковка типу Tetra Pak збирається і переробляється, а роздільний збір скла, паперу, металу і пластику став обов'язковим для країн-членів ЄС ще у 2008 році. Приблизно 40 % усіх побутових відходів у ЄС збирається роздільно і переробляється. У деяких країнах  цей показник сягає 60-80%.

Запровадження механізму РВВ надасть величезний поштовх для розвитку переробної галузі, адже українські підприємства нарешті отримають таку необхідну їм вторинну сировину, більшість якої сьогодні, на жаль, потрапляє на сміттєзвалища. І ми, як представники переробної галузі та екосвідомі громадяне,  з нетерпінням чекаємо на прийняття цих важливих законів з декількох причин:

по-перше, різко збільшиться кількість упаковки на основі паперу і картону, яка потрапить на вітчизняні переробні підприємства;

по-друге, прийняття закону "Про управління відходами" наблизить нас до європейських стандартів. Цей висновок ґрунтується на нашому багаторічному досвіді з переробки вторинної сировини та виробництва паперу.

Потужності Зміївської паперової фабрики вже готові до початку роботи механізму РВВ і до збільшення обсягів переробки роздільно зібраної комбінованої картонної упаковки для напоїв та харчових продуктів. У 2021 році Зміївська паперова фабрика, що є партнером Видавництва "Ранок", разом із компанією Tetra Pak інвестували в інноваційне обладнання з переробки комбінованої упаковки цього виробника (та її аналогів) на нові матеріали. Інвестиції у нову лінію склали 1,7 млн євро. Комбінована упаковка типу Tetra Pak містить 75% картону. Ми відділяємо цю сировину і виготовляємо з неї вторинний папір, на якому потім друкуємо книжки та підручники. Решта упаковки, яка складається з поліетилену з тонким прошарком алюмінію,  перетворюється на новий матеріал – поліалюмінієву гранулу.

Ця гранула використовується в інших виробництвах. Наприклад, у виробництві пластикових меблів, каналізаційних люків, тротуарної плитки або дорожнього покриття. Поліалюмінієва гранула покращує якість цих виробів, надає їм нових властивостей, робить їх більш стійкими до зношення чи руйнування.

Лінія пройшла тестовий період випробування і вже декілька тижнів працює на повну потужність та показує гарні результати. Ми сподіваємось найближчим часом довести обсяги переробки комбінованої упаковки до 15 тис. тонн на рік. Цих потужностей буде достатньо аби переробляти  80% комбінованої картонної упаковки Tetra Pak (та її  аналогів), які щороку  постачаються на ринок України.

Ось чому я, як книговидавець, як свідома людина, що опікується екологією та просто батько, якому не байдуже майбутнє наших дітей, підтримую європейську систему поводження з відходами упаковки  та розширену відповідальність виробника, як її невід’ємну частину. 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА