11:21 08.06.2022

Автор ОЛЕКСАНДР СТОРОЖУК

Допомагати не можна боятися: як розпізнати фейковий благодійний фонд

4 хв читати
Допомагати не можна боятися: як розпізнати фейковий благодійний фонд

Олександр Сторожук, засновник онлайн-платформи PRNEWS.IO

 

24 лютого цього року Росія вторглася до України. З першого дня війни українці та люди з усього світу стали переказувати гроші для ЗСУ, закупівлі медикаментів та підтримки тих, хто втік від бомбардувань та окупації в інші регіони. 

Така безпрецедентна готовність допомагати каталізувала діяльність віртуальних аферистів та фейкових благодійних організацій. У зв'язку із цим команда онлайн-платформи PRNEWS.IO розповідає, як зберегти холодну голову та не стати жертвами шахраїв.

Ознаки фейкового фонду:

  • немає контактів для зворотнього зв'язку, не веде (не оновлює) соцмережі;
  • пропонує переводити фінансову допомогу на картку фізособи;
  • фішинговий (підроблений) сайт;
  • дешевий сайт (помилки, картинки поганої якості, автопереклад тексту та ін.);
  • сервіс youcontrol.com.ua не має даних про фонд.

Як зв'язатися із фондом? Ніяк! 

Для того, щоб добровільна пожертва дійсно допомогла людям, насамперед перевіряйте контакти фонду. На офіційному сайті благодійної організації, крім реквізитів для грошового переказу, обов'язково мають бути зазначені: робочі номери телефонів (за ними легко додзвонитися!), фізична та юридична адреса, профілі в соцмережах. 

Зверніть увагу: соціальні мережі не повинні бути створені тиждень тому, контент повинен регулярно оновлюватися, а передплатники - залишати під публікаціями коментарі та реакції. 

Не переказуйте гроші організаціям, телефони яких уперто мовчать, а аккаунти в соціальних мережах містять виключно картинки та перепости. У плюс справжності сайту працюють інформація про засновників, команду фонду, фінзвіти та офіційний розрахунковий рахунок.

Переведіть гроші на картку!   

В інтернеті, соцмережах і різних групах постійно з'являються несамовиті публікації, в яких представники фальшивих фондів просять допомогти пораненому солдатові ЗСУ, багатодітній сім'ї, що залишилася без даху над головою та ін., що викликає якнайбільше емоцій у читачів. 

Щоб не збагачувати кишеню шахраїв, ретельно перевіряйте подібний контент: акаунти волонтерів та фондів у соціальних мережах, контакти благодійної організації тощо. Зверніть увагу на достовірність людей, яким потрібна фінансова допомога, а також справжність фотографій. 

Перевірити їх можна за допомогою пошуку по зображенню. Для цього правою кнопкою миші натисніть на картинці, скопіюйте її адресу і виберіть у пошуковій системі опцію "пошук по картинці". Потім вставте скопійовану адресу. Інтернет-аферисти часто звертаються за допомогою до фотобанків, тому що не мають реальних фотографій реальних людей, тому, якщо побачите цю ж фотографію, запропоновану до продажу на фотостоку або з описом іншого збору - не переводьте гроші.

Ще одна ознака фейкової благодійності: шахраї просять переказувати на карту фізичної особи. Використання особистих банківських карток — дуже погана ознака, оскільки офіційний благодійний фонд завжди має розрахунковий рахунок.

Фальшивий фонд - фальшивий сайт  

Перевірка справжності сайту благодійного фонду допоможе убезпечити жертводавців від контакту з шахраями. Це не займе багато часу, але зведе ризик попадання на фішинговий онлайн-майданчик до мінімуму.  

На тлі військових дій в Україні та безпрецедентної кількості людей, які потребують допомоги, фішинг розвивається так швидко та інтенсивно, що фейкові сторінки важко відрізнити від справжніх. Будьте дуже уважними: домени виглядають однаково, але пишуться з незначними відмінностями. 

Перевірте домен в адресному рядку та порівняйте його з початковою адресою домену. Фішингові сайти використовують схожі домени для інтернет-користувачів. Наприклад, домен благодійного фонду має такий вигляд: helpukrainenow.com. Домен фішингового сайту може мати такий вигляд: help ukrainewar.com. 

Фонд не відображається у youcontrol.com.ua

Є ще один надійний та швидкий спосіб перевірити справжність благодійного фонду: сервіс перевірки контрагентів youcontrol.com.ua. Завдяки йому можна уточнити статус юридичної особи (чи не перебуває вона в процесі скорочення), дату реєстрації фонду, організаційно-правову форму, контакти тощо. 

Як знайти?

Перевірка фонду на чистоту та надійність була непростим завданням і до війни. В останні місяці вона перетворилася для українців, які страждають від втоми та нестачі внутрішнього ресурсу, на справжній челендж. 

Є два вирішення проблеми. Доведеться або витратити час на самостійний моніторинг благодійної сфери і знайти підходящу для пожертвування організацію. Або жертвувати фондам, які вже пройшли перевірку та відповідають необхідним критеріям безпеки. 

Команда PRNEWS.IO підготувала список благодійних фондів, які ефективно підтримують українські війська та український народ:

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА