19:10 17.10.2019

Енергетичний комітет ВР схвалив законопроект щодо анбандлінгу "Нафтогазу"

2 хв читати
Енергетичний комітет ВР схвалив законопроект щодо анбандлінгу "Нафтогазу"

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг схвалив законопроект №2239-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу", повідомив голова АТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ") Олександр Лісніченко.

"Комітет ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг 10 голосами (при 15 присутніх) підтримав проект №2239-1", - написав він на своїй Facebook-сторінці в четвер.

Лісніченко наголосив, що проект головним чином передбачає збереження газотранспортної системи (ГТС) у 100%-й власності держави.

"Управління ГТС здійснюватиметься прозоро зрозумілою корпоративною конструкцією, що уможливить одночасно створити незалежні умови для оператора ГТС та збереже контроль над цінним активом в державі", - написав він, додавши, що це рішення дасть змогу просуватися далі на шляху сертифікації оператора ГТС.

Як прокоментував, у свою чергу, голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, Секретаріат Енергетичного співтовариства вже підтвердив відповідність цього законопроекту, необхідного для своєчасного завершення анбандлінгу, вимогам Третього енергетичного пакета та рекомендував документ до якнайшвидшого ухвалення Верховною Радою.

Коболєв також додав, що згідно з проектом закону Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) отримає розширені повноваження для моніторингу та контролю незалежного оператора ГТС.

За словами голови НАК, після ухвалення парламентом законопроекту Україна отримає можливість ефективно завершити процес відділення діяльності з транспортування природного газу та посилити свої позиції на переговорах щодо транзиту.

Згідно з даними на парламентському сайті, законопроект №2239-1 було зареєстровано в четвер, 17 жовтня. Його тексту наразі немає.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ"), 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА