14:10 25.12.2013

Гаряча лінія ініціативи "Євромайдан SOS" отримала інформацію про 145 потерпілих унаслідок розгону Євромайдану 30 листопада

2 хв читати
Гаряча лінія ініціативи "Євромайдан SOS" отримала інформацію про 145 потерпілих унаслідок розгону Євромайдану 30 листопада

З моменту початку роботи гарячої лінії "Євромайдан SOS" на неї надійшла інформація про 145 осіб, постраждалих унаслідок розгону спецпідрозділом "Беркут" демонстрантів на майдані Незалежності вранці 30 листопада 2013 року.

"60 людей зазначили, що були побиті з різним ступенем тяжкості (травми голови, закриті черепно-мозкові травми, струси мозку, підозри на переломи, переломи, зокрема обох рук, забої суглобів і кінцівок, підшкірні гематоми, переломи носа, вибиті зуби). З них 28 зафіксували побої: десятеро звернулися до лікарень, 18 - шляхом проходження окремої судово-медичної експертизи", - повідомила на прес-конференції в середу в агентстві "Інтерфакс-Україна" координатор ініціативи з роботи з постраждалими Світлана Валько.

Вона нагадала, що після розгону Євромайдану 33 людей доправили до Шевченківського районного відділення київської міліції, проти 30 з них було відкрито провадження. 2 грудня ці справи було направлено на дорозслідування. Мінімум четверо з них подали зустрічний позов про побиття.

31 людина позиціонує себе як свідок подій, більшість із них готові свідчити в суді. "Міліція і прокуратура чинять на цих людей тиск, тому багато потерпілих не подали до суду, а стали свідками", - зазначила С.Валько.

Крім того, в "Євромайдан SOS" повідомили, що станом на 17 грудня їм вдалося знайти 59 осіб, які зникли після розгону мітингу на майдані Незалежності 30 листопада. В цьому їм допомагала команда співачки Руслани, народного депутата Лесі Оробець і співробітники кримінального розшуку Шевченківського райвідділу. Людей шукали переважно внаслідок відсутності з ними мобільного зв'язку, втрати телефонів, розрядження батарей. Також були випадки знаходження людей у реанімаціях, лікарнях, на мітингах в інших місцях.

При цьому все ще не знайдено зниклого 30 листопада 15-річного жителя Черкаської області Олега Бровка. Його мама написала заяву до міліції. Крім того, в грудні зникли ще троє осіб, які мітингували в центрі Києва.

Координатор "Євромайдану SOS" Олександра Матвійчук наголосила, що ініціатива має намір використовувати зібрану за три тижні базу даних для підготовки аналітичних та інформаційних довідок і передасть її для аналізу й експертної оцінки Незалежній громадській комісії з розслідування дій влади в Києві й інших містах під час Євромайдану.

За її словами, особливу увагу "Євромайдан SOS" тепер приділятиме фактам переслідування громадських активістів у регіонах, координації з адвокатами, моніторингу судів над учасниками мирних зібрань, громадськими діячами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА