15:07 08.10.2014

Рішення ЄСПЛ про незаконність заборони страйку в "АероСвіті" надає на нього право всім транспортникам

2 хв читати
Рішення ЄСПЛ про незаконність заборони страйку в "АероСвіті" надає на нього право всім транспортникам

Рішення Європейського суду з прав людини про визнання незаконною заборони на страйк персоналу авіакомпанії "АероСвіт" відтепер надає право на страйк усім працівникам транспортної галузі.

Таку думку висловив віце-президент профспілки Асоціації працівників льотного складу цивільної авіації України Веніамін Тимошенко на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Ми отримали революційне рішення, яке встановлює справедливість у цьому питанні, і відтепер щонайменше у транспортників є можливість страйкувати, навіть за умови, що законодавство ще не приведено до європейського рівня та не встановлено право транспортників на страйк. Думаю, жоден суддя не візьме тепер на себе зобов'язання заборонити страйк", - сказав він.

За словами В.Тимошенка, працівники галузі тепер самі можуть вирішувати свої соціальні питання на підприємстві за рахунок страйку.

Як повідомлялося, ЄСПЛ визнав таким, що суперечить Європейській конвенції прав людини, рішення українського суду, ухвалене в жовтні 2011 року, про заборону на проведення страйку персоналом авіакомпанії "АероСвіт".

Так, у вересні 2011 року льотний персонал авіакомпанії, зокрема п'ятеро заявників, вирішив розпочати акцію протесту проти затримок у виплатах зарплат, а також із вимогою підвищити рівень безпеки літаків авіакомпанії.

У свою чергу керівництво "АероСвіту" звернулося до суду, який і вирішив заборонити проведення страйку на підставі транспортного кодексу, що забороняє страйки на транспорті, якщо вони негативно впливають на перевезення пасажирів, а також на підставі Кодексу законів про працю, що забороняє страйки, якщо вони можуть негативно вплинути на життя і здоров'я людей.

Своїм рішенням ЄСПЛ визнав порушення ст. 11 Європейської конвенції прав людини (право на свободу зборів і асоціацій) та присудив відшкодувати п’яти заявникам EUR20 тис. моральної шкоди.

Крім того, адвокат, партнер юридичної компанії Counselors legal&financial advisory Оксана Чугаєнко під час прес-конференції зазначила, що це рішення ЄСПЛ Україна навряд чи оспорюватиме.

Вона також додала, що раніше заборона на страйк регламентувалася судами на підставі статті 18 закону "Про транспорт", проте, на її думку, цю норму давно необхідно виключити, оскільки вона застаріла.

"АероСвіт", який був найбільшим українським авіаперевізником, розпочав процедуру банкрутства наприкінці грудня 2012 року, яку пізніше було скасовано рішенням суду, і нині фізично не існує та не виконує авіарейсів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА