15:00 02.08.2017

Запропонований "Нафтогазом" інвестпроект за китайським кредитом не відповідає закладеному в угоду напряму

2 хв читати
Запропонований "Нафтогазом" інвестпроект за китайським кредитом не відповідає закладеному в угоду напряму

Інвестиційний проект, підготовлений НАК "Нафтогаз України" для реалізації за рахунок кредиту Державного банку розвитку (ДБР) Китаю, потребує доопрацювання через невідповідність закладеному в кредитній угоді напрямку, заявляють у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

"Згідно з генеральною кредитною угодою, підписаною в 2012 році між НАК "Нафтогаз України" і Державним банком розвитку КНР, планувалося залучені кредитні кошти направити на реалізацію іншого інвестиційного проекту... Ніяких документів, що свідчать про внесення відповідних змін до зазначеної кредитної угоди, до Міненерговугілля подано не було", - зазначають у прес-службі відомства.

У Міненерговугілля додають, що кредитна угоду з ДБР Китаю передбачає: не менше 60% товарів і послуг, що використовуються в рамках проекту, мають бути китайського походження - це вступає в колізію з українським законодавством. "З огляду на положення законодавства України щодо проведення публічних закупівель, існує ризик неможливості використання кредитних коштів, оскільки переможцем тендера може бути будь-який постачальник обладнання", - резюмують у Міненерговугілля.

Раніше в "Нафтогазі" заявили, що позиція Міненерговугілля виключає подальшу роботу в рамках проекту за китайським кредитом.

"Нафтогаз України" в грудні 2012 року підписав кредитну угоду з Державним банком розвитку Китаю на суму $3,656 млрд під держгарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям, зокрема й проекти з газифікації вугілля і переведення теплоелектростанцій на вугільне паливо. На сьогодні, реалізація таких проектів вже не актуальна.

Термін дії кредитної лінії - 19 років, зокрема й 5-річний пільговий період з виплати тіла кредиту. Кредитні кошти в рамках цієї лінії ще не вибиралися, оскільки реалізація спочатку узгоджених з китайською стороною проектів стала неможлива через події в окремих східних регіонах країни. У зв'язку з цим українська сторона запропонувала банку змінити початковий перелік проектів і отримала на це від китайської сторони принципову згоду.

У червні 2016 року "Нафтогаз" звернувся до ДБР КНР з проханням продовжити термін доступності кредитних коштів на проекти в енергетичній галузі, яку китайська сторона задовольнила 25 серпня 2016 року.

У грудні 2016 року Кабінет Міністрів України продовжив до 25 грудня 2017 року період доступності кредитних коштів за угодою між НАК "Нафтогаз України" і ДБР КНР обсягом $3,65 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА