17:24 23.02.2018

Омбусдмен звернулася до поліції за фактом дій силовиків в Оболонському райсуді

3 хв читати
Омбусдмен звернулася до поліції за фактом дій силовиків в Оболонському райсуді

Уповноважена Верховної Ради з прав людини (омбудсмен) Валерія Лутковська направила звернення до Головного управління Національної поліції в м. Києві та Оболонського управління Національної поліції в м. Києві про проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, що принижують гідність жінок і є дискримінаційними за ознакою статі.

"З повідомлень ЗМІ випливає, що 21 лютого 2018 року з метою вжиття заходів безпеки під час розгляду справи про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва правоохоронці проводили додатковий огляд жінок-відвідувачок, зокрема журналісток. Жінок зобов'язували знімати верхній одяг. При цьому на п'ятому поверсі, де розміщується зала засідань №15 і розглядалася зазначена справа, деяких жінок просили пройти зі співробітницями поліції до окремої кімнати, роздягнутися та продемонструвати відсутність написів на тілі. При цьому чоловіків-відвідувачів правоохоронці просили показувати речі й документи", - повідомляється на сторінці омбудсмена в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Як наголошується в повідомленні, дії поліції свідчать про "необґрунтоване відмінне до них ставлення, приниження їхньої людської гідності, які призвели до дискримінації жінок за ознакою статі".

Також у листі омбудсмена висловлено прохання забезпечити проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи зі співробітниками поліції про необхідність дотримання принципу недискримінації у своїй роботі.

Питання перебуває на контролі уповноваженого з прав людини, зазначається в повідомленні.

Як повідомляли ЗМІ, вранці в середу, 21 лютого, коли мав відбутися допит П.Порошенка в Оболонському райсуді, перед початком судового засідання було вжито посилених заходів безпеки. Зокрема, журналісти мали пройти кордони охорони з рамками-металошукачами, а журналісток в окремому приміщенні оглядали щодо наявності написів на тілі, щоб уникнути прецедентів з акціями руху FEMEN.

Водночас П.Порошенко дав свідчення в режимі відеоконференції з Адміністрації глави держави, не відвідуючи будівлі Оболонського райсуду.

У свою чергу, як повідомив на своїй сторінці в соцмережі Facebook адвокат Ярослав Яценко, в середу вранці в Оболонському райсуді затримали активістку FEMEN, яку відпустили "після п'яти годин незаконного утримування в Оболонському управлінні поліції". "При цьому їй не висунули жодних обвинувачень, і претензій до неї поліцейські не мають. Як мені сказав начальник управління, поліцейські п'ять годин поспіль пили з активісткою чай і роз'яснювали їй, що негоже в судах оголювати своє тіло. При цьому, звісно, вона чаювала з ними в поліції абсолютно добровільно. За фактом активістку п'ять годин просто не випускали з поліції та приховували її місцеперебування", - уточнив адвокат.

Пізніше прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко заявив, що П.Порошенко вважає неприпустимими дії представників силових органів стосовно представників ЗМІ в Оболонському райсуді. "Просимо вибачення у всіх журналістів і чекаємо на результати службового розслідування", - написав він.

У свою чергу в Управлінні державної охорони України заявили, що не давали окремих вказівок стосовно особливої перевірки жінок, зокрема представниць медіа, в Оболонському райсуді та не здійснювали таких перевірок самостійно. "УДО категорично засуджує такі дії окремих правоохоронців і просить вибачення за їхню обурливу поведінку", - заявили у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

71% українців повністю довіряє ветеранам АТО, які воюють зараз, - опитування

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим від ракетного обстрілу Дніпра

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА