14:28 07.03.2018

Лутковська звернулася до глави Верховного Суду через відмінності в судовій практиці при розгляді адмінпорушень

2 хв читати
Лутковська звернулася до глави Верховного Суду через відмінності в судовій практиці при розгляді адмінпорушень

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Верховного суду України Валентини Данішевської з приводу неоднакової судової практики при розгляді адміністративних порушень.

Як повідомляє сайт уповноваженого, в своєму зверненні вона нагадала про те, що уповноважені особи секретаріату і представники омбудсмена здійснюють повноваження щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, зокрема, передбачені ст. 188-40 (невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини) та ст. 212-3 КУпАП (порушення права на інформацію та права на звернення).

Аналіз судових рішень про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення таких правопорушень свідчить про неоднаковий підхід судів щодо встановлення вини особи у разі завершення терміну для накладення стягнення. Зокрема, поширена судова практика закриття провадження у зв'язку із завершенням строків накладення стягнення без встановлення вини особи.

Водночас існує протилежна судова практика, згідно з якою суд, розглядаючи справу про притягнення до адмінвідповідальності, залежно від встановленого має прийняти рішення про винуватість чи невинуватість осіб, які притягуються до відповідальності, і лише після розгляду справи по суті приймати відповідне рішення про відмову в накладення на винного адміністративного стягнення у зв'язку із закінченням строків, передбачених ст. 38 КУпАП.

Крім того, практика виконання повноважень співробітниками секретаріату в цій сфері виявила неоднаковий підхід апеляційних судів до вирішення питання про наявність права омбудсмена оскаржувати постанови суду, винесені у справах про притягнення до адмінвідповідальності на підставі складених співробітниками секретаріату протоколів.

"Наявність такої неоднакової судової практики тлумачення відповідних положень КУпАП негативно впливає на передбачуваність застосування закону про притягнення до адміністративної відповідальності та створює юридичну невизначеність щодо належного порядку здійснення мною і уповноваженими співробітниками секретаріату повноважень", - наголошується в зверненні.

Таким чином, В.Лутковська вважає за необхідне розглянути можливість ухвалення Верховним Судом заходів щодо проведення аналізу відповідної судової практики, за результатами якого надати роз'яснення щодо необхідності встановлення судами провини (невинності) особи при закритті провадження у справах про адміністративні правопорушення у зв'язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності; наявності (відсутності) в омбудсмена на апеляційне оскарження постанов судів у справах про адміністративні правопорушення, які розглядалися на підставі протоколів про такі порушення, складених уповноваженими співробітниками секретаріату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА