13:59 05.06.2018

Захист Савченко ініціює клопотання про проведення поліграфу за її ініціативою

3 хв читати
Захист Савченко ініціює клопотання про проведення поліграфу за її ініціативою

Захист народного депутата Надії Савченко, яка перебуває під арештом в СІЗО Служби безпеки України в Києві, звертається з клопотаннями про проведення поліграфа з ініціативи парламентарія.

Як заявив адвокат Н.Савченко Костянтин Глоба, тези якого оприлюднені на сторінці народного депутата у вівторок у соцмережі Facebook, спочатку під час експертизи заявили, що за станом здоров'я Н.Савченко не може пройти поліграф, і їй необхідно вийти з голодування. За словами адвоката, висновок за результатами експертизи надано не було.

"Після цього СБУ робить гучну заяву про те, що все перший поліграф вдалося провести, й експертиза дала результати. У заяві йдеться про те, що поліграф дав результати частково на запитання підготовки до злочину, а ось у відповідях на інші запитання Н.Савченко нібито почала протидіяти поліграфу ", - говорить К.Глоба.

За його словами, запитання, за якими нібито почала протидіяти Н.Савченко, були заявлені нею самою "для об'єктивного дослідження".

"Логічним виникає питання, навіщо Н.Савченко виносити на експертизу низку питань і в результаті протидіяти експертизі саме цих питань? Для того, щоб розставити всі крапки над "і" звертаюся з клопотаннями про проведення поліграфа з ініціативи Н.Савченко", - сказа К. Глоба.

Як повідомлялося. 4 червня в Службі безпеки України заявили, що результати проведення судово-психологічної експертизи народного депутата України Н.Савченко із застосуванням поліграфа показали, що арештована нардеп готувалася здійснити теракт у будівлі Верховної Ради і в урядовому кварталі в центрі Києва.

"Поліграф також показав, що Савченко готувалася здійснити теракт в "Урядовому кварталі" і будівлі Верховної Ради", - йдеться в повідомленні СБУ.

Водночас, інформують у СБ України, в зв'язку зі "свідомою протидією Савченко Н.В. проведенню судової психологічної експертизи з використанням поліграфа комісія експертів не змогла поставити Савченко Н.В. всі запитання, а проведення експертизи було припинено".

Раніше, 1 червня, в ефірі радіо "Новое Время" генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Н.Савченко була підготовлена до проходження перевірки на поліграфі. "Техніки і експерти, які обслуговують цей процес, повідомили про неможливість отримати відповідь на реакцію. Мої підлеглі і експерти кажуть, що це той випадок, коли людина спеціально навчена запобігати результатам детектора брехні", - сказав він.

Як повідомлялося, 22 березня 2018 року Верховна Рада підтримала подання генпрокурора України Юрія Луценка і дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Н.Савченко. Її підозрюють у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; посяганні на життя державних і громадських діячів, підготовці до вчинення терористичного акту, створення терористичної групи чи терористичної організації, незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

23 березня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Н.Савченко до 20 травня. Того ж дня Н.Савченко оголосила голодування.

13 квітня було розпочато судово-психологічну експертизу Н.Савченко з використанням поліграфа, але її було перервано через стан здоров'я заарештованої. Депутат погодилася перервати на три дні голодування, щоб її організм був здатний належним чином пройти поліграф.

17 квітня 2018 року було завершено процедуру проведення судово-психологічної експертизи Н.Савченко з використанням поліграфа. Як повідомив тоді О.Соловйов, через два дні експерти мали визначитися з попередніми висновками, а також з тим, чи потрібно їм ще продовжувати експертизу, чи заданих депутату запитань досить для винесення висновку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА