10:21 16.10.2018

Українська влада має надати квоти в місцевих радах для представників етнічних громад у місцях їх компактного проживання - Безсмертний

2 хв читати
Українська влада має надати квоти в місцевих радах для представників етнічних громад у місцях їх компактного проживання - Безсмертний

В Україні на території компактного проживання певних етнічних груп їм має бути надано представницьку квоту в місцевих радах усіх рівнів, заявив екс-віце-прем'єр-міністр України Роман Безсмертний.

"Для мене ситуація у відносинах з Угорщиною, Румунією та Польщею аналогічна. Україна має дотримуватися гуманітарного права, що діє в Європейському Союзі стосовно регіональних мов і культури", - сказав він в ефірі на телеканалі NewsOne.

На думку Р.Безсмертного, українська влада має розпочати спілкування з етнічними громадами угорців, румунів, поляків, болгар та інших, які тривалий час проживають на цій території.

"Вони просять, щоб у місцевих радах усіх рівнів їм було виділено квоту. І така квота має діяти для автохтонних громад і в Румунії, і в Угорщині, і в Польщі. На це можна і треба йти. Тут потрібно рухатися дзеркально. Синхронно з обох сторін ми зможемо розв'язати цю проблему", - вважає політик.

Р.Безсмертний зазначає, що при цьому має виконуватися закон про освіту, а також Хартія регіональних мов, ратифікована Україною, яка передбачає відповідні вимоги до держави та права місцевих громад. Проте, за його словами, немає спеціалістів, щоб перейти від національних мов, які там викладали десятиліттями, до української мови.

"У Чернівцях дві румуномовні школи з 1 вересня мали перейти на українську мову викладання. Але там немає спеціалістів. Йдеться про понад 400 учителів, які мають бути підготовлені для викладання відповідних предметів. Це так просто не робиться, для цього потрібні відповідні програми і час", - зазначив він.

Р.Безсмертний наголосив, що до 2014 року Україна дуже обережно ставилася до норм європейського гуманітарного права, тому що треба було їх застосовувати не лише на заході, а й на сході. "На сьогодні ця двоїстість ситуації зникла. За такого підходу я не бачу більше проблеми для вирішення цього питання", - додав політик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА