16:10 07.04.2021

Змова найбільших медіагруп у частині підвищення роялті призведе до суттєвого подорожчання ТБ-послуг - ІнАУ

3 хв читати
Змова найбільших медіагруп у частині підвищення роялті призведе до суттєвого подорожчання ТБ-послуг - ІнАУ

Узгоджене та необґрунтоване підвищення роялті та втручання у господарську діяльність ТОВ "Мережа Ланет" (Lanet) з боку медіагруп StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group мають ознаки протиправної картельної змови, вважає Інтернет асоціація України (ІнАУ).

"Змова одних учасників ринку проти інших у перспективі не може привести ні до чого хорошого. Які б завдання вони перед собою не ставили. Всі уважно спостерігатимуть за цим кейсом, і якщо Lanet знайде рішення, яке допоможе йому зберегти абонентську базу, відключивши медіагрупи, багато хто може піти цим шляхом. На ціну для споживача це, звісно, вплине, вже впливає. Ціну давно визначає не ринок, ціни провайдерам диктують медіагрупи", - заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" голова правління ІнАУ Анатолій Пятніков.

Водночас, за його словами, серед провайдерів немає єдності в питанні впливу зростання роялті на кінцеву вартість послуги для споживача.

"Часом у деяких проскакує розуміння, що роками посідати перше місце в рейтингах за найнижчою вартістю послуг у світі - це не те, чим можна довго хизуватися перед інвесторами. Але це кожен для себе вирішує сам. Тому є і точка зору тих, хто вважає, що такі кроки медіагруп "допомагають" їм підвищувати ціни на бандли інтернет і ТБ. Абонентам варто очікувати стрімкого зростання цін на пакети послуг, що включають у себе канали медіагруп, а у провайдерів та операторів, які дотують послугу ТБ за послугою інтернет-доступу, також варто очікувати й підвищення вартості на інтернет", - наголошує Пятніков.

За його словами, у березні ІнАУ вже зверталася до президента України, до РНБО, комітетів ВР та Міністерства цифрової трансформації щодо неправомірних дій зазначених медіагруп, які можуть становити загрозу інформаційній безпеці.

На думку ІнАУ, дії StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group у частині узгодженого та необґрунтованого підвищення роялті та втручання в господарську діяльність ТОВ "Мережа Ланет" мають ознаки протиправної картельної змови.

"З урахуванням домінуючого положення цих медаігруп на ринку такі дії дуже негативно впливають на розвиток ринку послуг, господарську діяльність членів ІнАУ, конкурентне середовище і шкодять інформаційній безпеці країни. Зважаючи на зазначене, ІнАУ просить посадових осіб вжити повних та вичерпних заходів, спрямованих на припинення неправомірних дій медіагруп", - наголосив Пятніков.

Він вважає, що для всього ринку було б набагато краще, якби його учасники спокійно домовлялися.

"Коли люди, замість того щоб працювати, починають будувати барикади, це найчастіше не приводить ні до чого хорошого ні для однієї зі сторін. Нам би дуже хотілося, щоб запанував здоровий глузд і сторони домовилися", - заявив він.

Як повідомлялося, раніше провайдер Lanet повідомив про припинення трансляції телеканалів чотирьох найбільших медіагруп - StarLightMedia, "Медіа Група Україна", 1+1 media та Inter Media Group - у зв'язку з неможливістю досягти згоди в переговорах.

У Lanet вважають, що найбільші медіагрупи вступили у змову і "рухають телеком-ринок до монополізації, знищуючи дрібних ТБ-гравців та усуваючи незручних".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА