09:03 08.07.2020

Автор СВІТЛАНА ПАНАІОТІДІ

На шляху до НАТО: як Мінекономки тримає стратегічний курс

3 хв читати
На шляху до НАТО: як Мінекономки тримає стратегічний курс

Світлана Панаіотіді, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 

 

Мінекономіки використовує всі можливі інструменти співпраці з НАТО для винайдення ефективних рішень питань економічної безпеки, та, насамперед реформування оборонної промисловості.

Це і організація та проведення спільних із НАТО семінарів із розвитку ОПК, у рамках яких ми відкриваємо дискусійні платформи для експертів зазначеної сфери; і учать у роботі груп/підгруп Конференції національних директорів з озброєння; і ведення окремої секції “Оборонна політика: економічні та промислові аспекти” в Спільній робочій групі Україна-НАТО з оборонно-технічного співробітництва.

Наші цілі та прагнення, направлені на євроатлантичну інтеграцію, узагальнює унікальний стратегічний документ – Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО.

Важливо, що останніми роками Програма розробляється за допомогою технології “Управління, орієнтоване на результат” (Results Based Management), що використовується в державах-членах НАТО. Тобто, ми закладаємо в Програму реальні цілі та заходи, які прагнемо виконати та реалізувати задля успішного реформування країни та, звісно, отримання Плану дій щодо членства в НАТО.

Річну національну програму (РНП) помилково називають "програмою співпраці з НАТО", що є некоректним, оскільки це суто наш, український документ: РНП – наша національна мапа реформ, яка включає політичні та економічні питання; ресурсні питання; питання безпеки; правові питання і, звісно, оборонні та військові питання. Цікавим є те, що РНП своєю структурою нагадує План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), який ми так прагнемо отримати.

Після затвердження РНП-2020, командою Мінекономіки вже розробляє план заходів щодо її виконання в Міністерстві.

Такий підхід ще раз підкреслює серйозні наміри Міністерства щодо реалізації стратегічного курсу держави, закріпленого в Конституції.

Прийнято вважати, що якщо мова йде про НАТО – то це суто військові питання, це не зовсім некоректно. Організація Північноатлантичного Договору звертає увагу на всі аспекти, що можуть вплинути на безпекову ситуацію. Тому і РНП-2020, як і попередні річні національні програми, є всеохоплюючою та включає як політичні, військові, та економічні питання, але також і соціальні.

Мінекономіки цього року є відповідальним виконавцем та співвиконавцем заходів економічного блоку програми, спрямованих на формування:

 ринкової економіки для забезпечення сталого розвитку держави (сприятливий бізнес-клімат; стійка, безпечна та ефективна система енергозабезпечення задовольняє потреби населення і бізнесу для сталого розвитку економіки та суспільства);

сучасної, конкурентоспроможної науки, інтегрованої у світовий науковий простір та Європейський дослідницький простір, мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище, у тому числі окремі заходи, спрямовані на  формування системи критичної інфраструктури забезпечує безпеку населення та держави та забезпечення національної стійкості.

Блок оборонки теж потужно представлений в РНП-2020. Так, за Міністерством закріплені такі завдання:

актуалізація довгострокових та середньострокових програмно-планових документів за результатами проведення огляду ОПК;

здійснення технічного переоснащення та реконструкції виробничих потужностей підприємств ОПК для виготовлення продукції оборонного призначення;

урегулювання на законодавчому рівні питання щодо залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс України;

визначення основних принципів державної політики та правових засад військово-технічного співробітництва, у тому числі з державами – партнерами;

застосування досвіду, отриманого у рамках здійснення заходів оборонно-технічного співробітництва з НАТО, під час виконання відповідних науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, а також проектів щодо розробки та модернізації засобів протидії технічним розвідкам і зразкам високоточної зброї Російської Федерації.

Нашим головним завданням сьогодні є трансформація оборонної промисловості та, відповідно, оборонно-безпекового сектору, відповідно до кращих зразків та практик провідних європейських країн та країн-членів НАТО,  у  т.ч. шляхом впровадження передових міжнародних та європейських стандартів, передусім –  стандартів НАТО.

Наша мета – створити умови для виведення ОПК на якісно новий рівень виробництва озброєння та військової техніки для забезпечення потреб Збройних Сил України.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА