16:19 02.09.2020

Автор СВІТЛАНА ПАНАІОТІДІ

Падіння монополії. Мін’юст відкрив ринок арештованого майна

3 хв читати
Падіння монополії. Мін’юст відкрив ринок арештованого майна

Світлана Панаіотіді, заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України

 

Наказ про реалізацію арештованого майна через систему електронних аукціонів "Прозорро.Продажі" підписано. Як тепер відбуватимуться торги?

Понад чотири роки в Україні йшла боротьба за прозорість та відкритість у сфері реалізації арештованого майна. Коли я ще працювала державною уповноваженою Антимонопольного комітету України, у 2016 році Комітет рекомендував відкрити ринок, проте й до середини серпня 2020 торги відбувалися лише через СЕТАМ. Міністр юстиції Денис Малюська дав завдання нарешті вирішити цю проблему ще навесні. Але від гарної ідеї до реалізації завжди непростий та довгий шлях. Принаймні, я із простими незнайома. І от наприкінці літа маємо спільну перемогу - реалізація арештованого майна відбуватиметься у системі електронних аукціонів “Прозорро.Продажі”

Чому це перемога?

По-перше, це конкуренція. Як відбувалось раніше? - Усі торги йшли лише через один майданчик, а у пресі розкривалися скандали, пов’язані з реалізацією арештованої власності.

Відтепер ринок буде відкритим. У системі електронних аукціонів акредитовано понад 40 маркетплейсів і через них будь-хто з бажаючих: чи то фізична особа, чи то компанія, - зможе взяти участь в аукціоні.

По-друге, це абсолютна прозорість. Наш принцип “усі бачать усе” суттєво додає довіри до аукціонів, що призводить до більшої конкуренції. А це суттєво впливає на довіру до влади і держави в цілому. Вся інформація розміщена у відкритому доступі на сайті, де можна побачити хто, що та за скільки придбав.

По-третє, це сприятиме значному підвищенню мінімальної ціни. Чим більше учасників аукціону, тим вища ціна продажу. Так, за даними модуля аналітики “Прозорро.Продажі”, на сьогодні прослідковується така кореляція: якщо в аукціоні бере участь два гравці, то ціна зростає на 10%, якщо 3 - 22%, 4 - 58% і т.д. Згідно з поточною статистикою СЕТАМ середнє зростання ціни 10,6%

Система “Прозорро.Продажі” працює за багатьма напрямками: приватизація, продаж ліцензій на видобуток надр, реалізація майна Фонду гарантування вкладів, майна банкрутів тощо. За чотири роки існування система заробила для держави понад 29 млрд грн.

Тепер і реалізація арештованого майна буде відбуватись за такими ж правилами.

Чому це добре?

Впровадження цієї постанови уніфікує правила для всіх ринків, що суттєво зменшить можливі маніпуляції. Це в свою чергу дисциплінує боржників банків, які будуть більш сумлінно повертати кредити, що знизить ризики неповерення кредитів для банків. А це дозволить банкам знижувати кредитні ставки для бізнесу.

Замість висновку

Що відбулось? Монополія впала. Карфаген зруйнований!

Нарешті в Україні відкрився ще один ринок. Це надзвичайно важливий та серйозний крок, на який ми усі чекали.

Усі лоти з арештованого майна будуть виставлятись на СЕТАМ, а після цього потраплятимуть у систему Прозорро.Продажі, де прийняти участь в аукціоні можна буде з будь-якого підключеного до системи маркетплейсу.

Можливість продавати арештоване майно через єдину систему сприятиме збільшенню конкуренції, а відповідно і зростанню ціни.

Залишився один технічний крок, над яким ми вже почали працювати: технічна інтеграція СЕТАМ з “Прозорро.Продажі”. І ринок запрацює по-новому. Аукціони будуть відбуватися, як і для інших напрямів, прозоро: у режимі реального часу, на підвищення ціни у три раунди із можливістю попередньо зробити закриту ставку. Переможцем вважатиметься учасник, що подав найвищу цінову пропозицію та здійснив щонайменше один крок електронних торгів. Будь-яка інформація про кожного учасника є анонімною до завершення електронних торгів, а після — оголошення переможця буде у відкритому доступі.

Усі бачать усе!

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА