17:16 20.01.2021

Автор СВІТЛАНА ПАНАІОТІДІ

Прозора оренда: розбираємося у деталях

6 хв читати
Прозора оренда: розбираємося у деталях

Світлана Панаіотіді, заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України

 

 

Навіщо придумали "переліки" майна та як вони спростять життя орендарів?

Припустимо, ваші знайомі вирішили розпочати власну справу. Уже й знайшли гарне приміщення у самісінькому центрі міста, яке дуже подобається і задовольняє всі критерії. Аж тут виявляється, що будівля належить державі. Думаєте, все пропало? Ні! Саме завдяки новій прозорій процедурі оренди кожен може орендувати державне або комунальне майно. А от як це зробити —  далі в колонці.

Закон України “Про оренду державного та комунального майна” №157 передбачив, що для того, щоб передати об’єкт в оренду, його потрібно спочатку включити до “переліків” майна. Це зробили для того, аби потенційні орендарі могли ознайомитися з величезною кількістю об’єктів оренди державної та комунальної власності. Щоб забезпечити відкритість та рівний доступ до інформації для всіх, “переліки” майна публікують в електронній торговій системі (ЕТС) Прозорро.Продажі.

Простіше кажучи, усе майно, що належить державі або органам місцевої влади і планується під оренду, має бути інвентаризоване, занесене в єдиний публічний реєстр і, звичайно, доступне всім потенційним орендарям.

Окрім того, прозора процедура оренди і запровадження “переліків” —  це ще один запобіжник передачі в оренду майна на псевдо пільгових умовах.

 Два переліки: куди заносити або де шукати бажаний об’єкт?

Шукати об’єкт для оренди слід в одному із двох переліків, доступних на сайті Фонду держмайна та на сайті Прозорро.Продажі в розділі “оренда”.

  1. Перелік І (першого) типу включає об’єкти, що будуть передаватися в оренду за результатами проведення аукціону.
  2. Перелік ІІ (другого) типу — об’єкти, які будуть передаватися в оренду без проведення аукціону.

Право отримання оренди без проведення аукціону мають бюджетні організації та інші організації, які передбачає стаття 15 ЗУ “Про оренду державного та комунального майна”. Якщо потенційний орендар належить до числа пільговиків,  визначених статтею 15 ЗУ “Про оренду державного та комунального майна”, він подає заяву про включення об’єкта до переліку ІІ типу. Після включення об’єкта до переліку ІІ типу орендодавець укладає з “пільговиком” договір оренди без процедури аукціону.

Якщо потенційний орендар хоче орендувати державне та комунальне майно, але не має права отримати таке майно без проведення аукціону, то в такому випадку він подає заяву на включення об’єкта оренди до переліку І типу. Орендодавець у встановлені строки розглядає цю заяву, включає майно до переліку 1 типу та оголошує аукціон. Право орендувати майно отримує той орендар, що запропонував найвищу орендну плату на аукціоні.

Переліки майна І та ІІ типів мають бути завантажені всіма орендодавцями в електронну торгову систему “Прозорро.Продажі”. На сьогодні вже є технічна можливість вносити в систему Прозорро.Продажі переліки І чи ІІ типу. Державне підприємство “Прозорро.Продажі” протестувало функціонал акредитованих в ЕТС майданчиків щодо публікації переліків першого та другого типу, тому такий функціонал працює в особистих кабінетах орендодавців.

Для внесення об’єктів оренди в ЕТС орендодавці обирають електронний майданчик, акредитований в “Прозорро.Продажі”, реєструються на ньому та отримують доступ до персонального кабінету. В персональному кабінеті орендодавець може створити об’єкт оренди, який планує передати в оренду та який включив до одного із переліків. Під час створення об’єкта оренди орендодавець вносить інформацію про об’єкт у відповідні поля. Зокрема, зазначає інформацію про:

  • тип об’єкта: єдиний майновий комплекс, нерухоме майно, транспортний засіб, інше майна;
  • тип власності: державний або комунальний;
  • первісну та залишкову балансову вартість об’єкта;
  • орендну плату та орендну ставку (у разі наявності);
  • строк оренди;
  • цільове призначення об’єкта;
  • про орендодавця та балансоутримувача об’єкта;
  • розташування та технічні характеристики об’єкта залежно від типу об’єкта;
  • іншу інформацію, що передбачена порядком передачі в оренду державного та комунального майна.

Крім того, орендодавець завантажує документи, що стосуються об’єкта: наприклад, фотографії, технічний паспорт, поверховий план, рішення про намір передачі майна в оренди та рішення про включення об’єкта оренди в перелік 1 чи 2 типу, та договір оренди, якщо він вже укладений. Після цього орендодавець публікує об’єкт.

Опублікований орендодавцем об’єкт вноситься в центральну базу даних Прозорро.Продажі та з'являється на всіх майданчиках, що підключені до системи. Відтак, потенційні орендарі можуть через будь-який із всіх майданчиків знайти бажаний об’єкт оренди з переліків І чи ІІ типу в системі “Прозорро.Продажі” та орендувати його.

Усі електронні майданчики, які підключені до системи, створили інтерфейси для зручного пошуку об’єктів. Наприклад, орендарі можуть відфільтрувати перелік майна за типом переліку (перелік 1 чи 2 типу), за площею об’єкта, за місцезнаходженням, назвою об’єкта чи іншими критеріями. Це дозволяє орендарям знайти бажаний об’єкт оренди державної та комунальної власності у будь-якому куточку України та зручно і легко орендувати таке майно.

В яких іще випадках орендодавці користуються переліком майна в ЕТС “Прозорро.Продажі”?

До переліку майна в ЕТС, крім об’єктів, які планується передати в оренду на аукціоні чи без проведення аукціону, орендодавці також вносять інформацію про об’єкти у наступних випадках:

  • планується продовжити договір оренди на аукціоні. У такому випадку вноситься інформація про об’єкт, який є предметом договору, та завантажується договір оренди.
  • договір оренди планується продовжити без проведення аукціону. В такому випадку вноситься інформація про об’єкт, який є предметом договору.
  • до системи вноситься договір оренди, укладений до введення в дію Закону №157;
  • до системи вноситься договір суборенди, що укладається щодо об’єкта, який є предметом договору, укладеного до 1 жовтня 2020 року;
  • до системи вноситься договір про внесення змін до договору оренди,  укладеного до 1 жовтня 2020 року.

У перелічених вище випадках орендодавці тільки технічно вносять інформацію про об’єкти оренди в перелік майна в ЕТС. Юридично орендодавці не мають включати їх до переліку І чи ІІ типу відповідно до ст. 6 Закону. Технічно ці об’єкти мають бути внесені до ЕТС, для наявності зведеної бази даних державних та комунальних об’єктів оренди.

Як орендар може користуватися переліком майна в ЕТС для отримання в оренду майна?

Потенційний орендар має у своєму особистому кабінеті технічну можливість подавати заяви, що стосуються конкретних об’єктів оренди. Скажімо, потенційний орендар знайшов бажаний об’єкт оренди в переліку майна в ЕТС. Відтак він подає через особистий кабінет на електронному майданчику заяву на оренду цього об’єкта. Ця заява потрапляє до особистого кабінету орендодавця, і він має оголосити аукціон за результатами розгляду такої заяви.

Якщо ж потенційний орендар скористався пошуком об’єктів, що знаходяться в переліках І чи ІІ типу в ЕТС та не знайшов бажаний об’єкт, то він ще, окрім зазначеного, може подати заяву на включення якогось майна в перелік І чи ІІ типу. Коли орендодавець отримуватиме такі заяви в системі “Прозорро.Продажі”, він має розглянути такі заяви та включити відповідний об’єкт оренди до переліку І чи ІІ типу, або відмовити у включенні, якщо є на це підстави.

Прозора процедура — це рівні можливості для всіх охочих, конкуренція та справедлива ціна, і — безперечно — залучення інвестицій та надходження до бюджету.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА