14:10 15.09.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Як відбуватимуться місцеві вибори в Україні і як голосували в інших країнах?

3 хв читати
Як відбуватимуться місцеві вибори в Україні і як голосували в інших країнах?

Сергій Биков, Голова аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Карантин не завадить провести місцеві вибори 25 жовтня.

Центральна виборча комісія направила Президенту законопроєкт, який уточнює правила проведення виборів під час пандемії. Щоб люди могли проголосувати і при цьому не підхопили кОвід.

Тепер Президент має подати за своїм підписом законопроєкт до парламенту, щоб депутати якнайшвидше його підтримали.

Отже, що пропонує Центрвиборчком:

На виборчі дільниці людей пускатимуть в масках і мірятимуть температуру. На кожній дільниці буде достатня кількість санітайзерів, щоб люди могли продезінфікувати руки. А от члени виборчих комісій, крім масок, вдягатимуть  ще окуляри або щитки, а на руках у них обов’язково повинні бути рукавички. Оскільки висока температура не позбавляє людину права голосувати – для таких виборців зроблять окрему кабінку для голосування.

Пускати в приміщення будуть не всіх одразу, а так, щоб виборці могли перебувати один від одного на відстані не менше півтора метра.

Щоб вам видали бюлетень для голосування – доведеться показати розгорнутий в руках паспорт і зняти маску, щоб член комісії міг переконатися, що це ваш документ. При цьому паспорт передавати не потрібно – ви показуєте його самі і відкриваєте ту сторінку, яку попросить член комісії. З АйДі-карткою ще простіше – ви показуєте цю картку члену комісії.

Центрвиборчком просить усіх виборців прийти на дільницю зі своєю ручкою. По-перше – це безпечно, а по-друге – ніхто тоді не зможе зіпсувати ваш бюлетень після голосування або підробити голос.

Якщо ви перебуваєте на самоізоляції – ви зможете проголосувати. Для цього вам потрібно не пізніше 12 години суботи 24 жовтня передати в дільничну виборчу комісію за місцем реєстрації заяву, що ви хочете проголосувати вдома. Зробити це можна як поштою, так і попросити когось із родичів зробити це за вас. До заяви обов’язково прикладіть довідку від вашого сімейного лікаря, що вас направили на самоізоляцію. У день голосування до вас прийде член виборчої комісії з окремою опечатаною урною для голосування.

Тих членів комісій, які будуть збирати голоси в лікарнях і за місцем проживання, одягнуть у захисні костюми, а вас попросять надіти маску перед тим, як відкрити двері.

Як проводили місцеві вибори в інших країнах?

Україна не єдина країна, в якій проходять вибори під час пандемії, зокрема й місцеві.

За схожими з Україною правилами 17 травня відбулися місцеві вибори в Беніні (це колишня французька колонія на заході від Нігерії). Маски і рукавички наділи на членів комісій, а виборців просили на вході дезінфікувати руки. Обмеження торкнулися і виборчої кампанії. Агітацію можна було проводити тільки через ЗМІ та соціальні мережі – ніяких особистих зустрічей з виборцями. Африканці пішли дещо далі й обійшли обмеження. В Беніні на автомобілі встановлювали колонки, через які агітували за своїх кандидатів.

Європа також голосувала під час карантину. У першому турі місцевих виборів в Баварії (Німеччина), який відбувся на піку пандемії 15 березня, виборців просили надягати маски і рукавички, а також приходити зі своєю ручкою, щоб проголосувати. А ось другий тур місцевих виборів 29 березня через загострення ситуації провели поштою.

Були випадки, коли вибори переносили. Наприклад, другий тур місцевих виборів у Франції відбувся 28 червня, при тому, що перший тур провели 15 березня. А оскільки у Франції можна голосувати за дорученням – французький уряд збільшив кількість дозволених довіреностей. Якщо в першому турі людина могла проголосувати тільки за однією довіреністю, то до другого туру дозволили голосувати вже за двох.

Крім протиепідемічних заходів, всі вибори об’єднує ще один факт – це рекордно низька явка. А чим нижча явка – тим більший вплив скуплених голосів. Якщо ви не хочете наступні п’ять років плюватися через те, що в вашу місцеву раду пройшли не ті депутати – йдіть і голосуйте за тих, кого підтримуєте.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА