17:28 02.03.2021

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Історія нас виправдає, тому що історію пишемо ми!

6 хв читати
Історія нас виправдає, тому що історію пишемо ми!

Сергій Биков, політичний консультант, керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Я люблю цей вислів, бо він у багато чому пояснює, чому важливі кроки необхідно пояснювати, та яким чином лідери думок формують ставлення людей до будь-якої події.

Кожна новина, яку ми чуємо з екрану телевізора, по радіо у машині або читаємо в Інтернеті – це маніпуляція. У тій чи іншій формі. Якщо маніпуляція якісна, систематизована і викликає емоцію у людини – її можна сміливо ставити в один ряд із пропагандою.

Оскільки, пропаганда будується на маніпуляції – спробуємо розібратись, як нами маніпулюють та як можемо маніпулювати ми.

Маніпулюйте, але не брешіть

Почнімо з того, що пропагандистський текст має бути правдивим і транслювати логічний сюжет. Пропаганда – це не брехня, а правильно підібрані факти та їх оцінка. Ви берете потрібні вам факти і починаєте переплітати їх у своєму сюжеті, як веретено.
І якщо ви правильно побудуєте вірогідний сюжет – частина людей обов’язково повірить у нього. Якщо він буде викликати емоції – то у нього будуть вірити більше людей, аніж у сюжет без емоції. Але про емоції іншим разом, зараз про факти.

Об’єктивність – це хаос

Неможливо в одній новині, блозі або тексті показати об'єктивну картину того, що відбувається, показати всі факти, і вивести їх в одну послідовну лінію. Зараз ви в цьому самі переконаєтесь. У середньому, з однією людиною за хвилину трапляється одна подія. Ми снідали, побачили у вікні ворону, на кухні щось зламалось, нам зателефонував колега, з нами постійно щось відбувається. Тобто, одну подію за хвилину множимо на 60 - це 60 подій на годину. Далі множимо на 16 годин, тобто активну частину дня – отримуємо 960 подій тільки за один день. А тепер візьмемо ширше. У Києві, тільки виборців живе 2,2 млн чоловік. Множимо 960 подій за день на 2,2 млн - отримуємо два мільярди сто дванадцять мільйонів подій за день. І це тільки в одному Києві.

Для того, аби я показав вам об'єктивну картину того, що відбувається в Києві за один день - мені потрібно показувати вам відео всього, що відбувалося, мінімум 16 годин з кожним жителем Києва - це півтора мільйона годин потокового відео, без прискорень і не відволікаючись. Це більше чотирьох тисяч років. Сумніваюсь, що хтось із нас згоден провести стільки часу, щоб сформувати картину, що насправді сталося в Києві за один день.
Немає жодного твердження, яке буде узагальнювати всі ці події за день. Ви не можете сказати, що в місті все було добре, тому що у однієї людини обов'язково хтось помер, іншу людину пограбували, а когось звільнили. У той же час, не можна сказати, що в Києві все жахливо. Адже хтось зустрів свою любов, у когось народилася дитина, комусь подарували машину, а інший просто радіє прогулянці набережною.

Найголовніше, що відбулась достатня кількість фактів, щоб з них сформувати ланцюжок, через який пройде сюжетна лінія. Зрозуміло, що тільки у тому випадку, якщо ми відкинемо незручні факти, які змушують сумніватися у нашій історії. Важливо пам'ятати, що в єдину лінію можна об'єднувати факти з будь-якого часу і будувати абсолютно будь-які історії. Дуже важливо - правдиві історії. Так і працює пропаганда.

А тепер розглянемо на прикладі.

В останні тижні більшість медіа обговорювали вакцину, яку привіз Міністр охорони здоров'я.

Опозиція розповідає приблизно таку історію:

"Міністр охорони здоров'я везе в Україну індійську копію вакцини Astra-Zeneca, під назвою Covishield. Нас в черговий раз обманули - обіцяли Pfizer, Sinovac і AstraZeneca, а везуть індійську підробку. Медикаменти з Індії, які "майже як оригінал" можуть бути небезпечними для здоров'я. Ми ж пам'ятаємо, як українські пацієнти, які пережили трансплантацію, відмовлялися від індійських дженериків, які надіслали замість оригінальних. Хоча, вони були безкоштовними. Однак, працюють вони гірше, ніж брендові препарати, які виробляються під пильним міжнародним контролем. Та й ефективність вакцини насторожує - всього 63%. ВООЗ сертифікувала цю вакцину тільки для бідних країн, які не можуть собі дозволити оригінальні Західні препарати. Поки невідомо, як вакцина поведе себе в українських умовах і як позначиться на здоров'ї громадян. Влада обіцяла нам різні вже відомі вакцини, а в підсумку везе індійську підробку, тим самим перетворюючи українців на "піддослідних кроликів" – це узагальнена історія, яку в тій чи іншій мірі використовують ОТЗЖ, Європейська Солідарність, Голос і інші опоненти влади.

Щоб переконати нас, що вакцина Covishield погана, маніпулятори взяли зручні факти і відкинули незручні:

  1. В Україну прилетіла вакцина з назвою Covishield, а не AstraZeneca.

Называние вакцины Covishield - это локальное название.  Во всем мире она продается под брендом AstraZeneca - Covishield. Дело в том, что в июне 2020 года британская AstraZeneca подписала договор с крупнейшим в мире производителем вакцин Serum Institute of India. И если мы откроем список одобренных вакцин на сайте канадского правительства - мы увидим, что AstraZeneca-Covishield и AstraZeneca – это одна и та же вакцина. Точно также, как, например, автомобиль Chevrolet Aveo, который собирали на Запорожском автомобильном заводе в документах имеет приставку ЗАЗ: ZAZ-Chevrolet Aveo. Но от приставки ZAZ Авео не превращалась в запорожец или BMW.

Джерело: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/drugs-health-products/covid19-industry/drugs-vaccines-treatments/authorization/list-drugs.html

 

  1. Влада анонсувала одну вакцину, а привезла іншу.

Міністр охорони здоров'я привіз AstraZeneca-Covishield, але не замість Pfizer або Sinovac, а на додачу до них. Окремі вакцини законтрактовані безпосередньо між Україною та виробником, а деякі через всесвітню програму COVAX, яку очолює ВООЗ. Найближчим часом ми очікуємо, що в Україну доставлять ці та інші вакцини.

 

  1. Эфективність Covishield становить 63%.

Коли вакцина отримує якийсь відсоток ефективності - цей відсоток означає, яка частина людей не захворіє взагалі чи перехворіє безсимптомно. Решта людей після вакцинації можуть перехворіти лишень у легкій формі і без ускладнень. Згідно з інформацією ВООЗ, у обох вакцин Astrazeneca і Astrazeneca-Covishield однакова ефективність 63.09%. Це означає, що мінімум 63% щеплених пацієнтів не захворіють коронавірусом взагалі або перехворіють безсимптомно, а 37% можливо перехворіють, але в легкій формі. До речі, у більшості вакцин від грипу показник ефективності набагато нижче

  1. Пацієнти з донорськими органами раніше відмовлялись від безкоштовних індійських препаратів.

За часів Уляни Супрун через міжнародні закупівельні організації Україна придбала дешевші індійські аналоги імуносупресорів, які необхідні людям з пересадженими органами. Ці препарати пригнічують імунітет, щоб організм не відторгав донорські органи. Пацієнти насправді відмовлялися від цих препаратів тому, що може початися криза відторгнення пересадженого органу. Щоб цього уникнути, пацієнти приймають один препарат усе життя. Змінити препарат смертельно небезпечно для їхнього здоров'я. Але це зовсім не говорить про те, що індійські препарати якісь неякісні.

  1. ВООЗ схвалила Covishield тільки для екстреного застосування.

У ВООЗ є єдиний перелік вакцин, які сертифікували для екстреного застосування. Оскільки, для проведення всіх повноцінних етапів дослідження потрібні роки - то вакцини, які успішно пройшли прискорені тести вносять до цього переліку. Крім AstraZeneca-Covishield, в цьому списку також знаходяться Pfizer, Sinovac, Johnson & Johnson та багато інших. Єдиний список вакцин від COVID-19, який є у ВООЗ - це список вакцин для екстреного застосування. І, зрозуміло, що ніякого цензу по країнам або рівню розвитку там немає. Якби слова пропагандистів відповідали дійсності, то Канада навряд чи закупила б вакцину AstraZeneca-Covishield.

Критики влади навмисно кажуть напівправду і закривають очі на важливі факти, аби повпливати на наше ставлення до неї. Іноді, коли пропагандист не володіє фактами, він просто починає брехати. Але, як свідчить практика, в світі дуже багато абсолютно різних фактів, з яких можна зібрати будь-яку історію або картину. І документально ваша історія буде вірною. Навіть якщо ви захочете довести, що світом правлять автозаправники - ви зможете знайти потрібні факти, які будуть прямо або побічно це підтверджувати.

Будьте впевнені, історія вас виправдає, якщо історію пишете ви.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА