15:26 13.04.2021

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Накопичувальна пенсійна реформа - цеглина чи рятувальне коло?

4 хв читати
Накопичувальна пенсійна реформа - цеглина чи рятувальне коло?

Сергій Биков, політичний консультант, керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсує, що накопичувальну пенсійну систему запровадять в Україні вже до кінця 2021 року. Про це він заявив на засіданні Уряду. Давайте розберемося, в усіх деталях і ризиках пропозицій Кабміну. Адже мова піде про наші з вами гроші.

Раніше, виступаючи перед студентами львівської політехніки, у жовтні минулого року, Денис Шмигаль повідомляв неприємну звістку: що через 15 років Україні буде нічим платити пенсії. І якщо нічого не змінювати вже зараз, то прем'єр матиме рацію.

Вихід є - перейти від солідарної пенсійної системи до накопичувальної. Як і рекомендував Світовий банк ще на початку 90-х років. Справа в тому, що солідарну пенсійну систему вводили в епоху індустріалізації, коли потрібно було переселити молодь з сіл у міста, щоб вони працювали на фабриках і заводах. Тоді держава казала молоді: "переїжджайте до міст, а про ваших старших родичів ми подбаємо". З тих пір економіка докорінно змінилась. На заводах людей замінюють роботи, самі люди живуть довше, заробляють більше, а співвідношення працюючих до пенсіонерів вже майже зрівнялося.

Сьогодні в Україні 13 млн працюючих утримують 11 млн пенсіонерів. За таких умов є два виходи: 1) нескінченно підвищувати вік виходу на пенсію; 2) запровадити накопичувальну пенсійну систему. Так ось, з моменту здобуття незалежності Українська влада йшла першим шляхом - нескінченно підвищувала пенсійний вік. Згадаймо хоч пенсійну реформу Сергія Тігіпка 2011 року. Тоді пенсійний вік жінок підвищили до 60 років, а чоловіків - держслужбовців до 62 років. Або "реформу" Порошенко 2017 року, коли затвердили поступове підвищення обов'язкового страхового стажу до 35 років, щоб вийти на пенсію. Фактично, це було прихованим підвищенням пенсійного віку. На якийсь час це відкладало неминуче. А тим часом, наші пенсіонери старіли і убожіли. Нерішучість влади довела до того, що 60% пенсіонерів отримують пенсію менше 3000 грн на місяць. А середня пенсія становить лише третю частину від середньої зарплати. Раніше цей показник становив 54%. Тобто, людина отримувала пенсію розміром з половину її звичної зарплати. Якщо зараз не ввести накопичувальну систему, то дуже скоро, виходячи на пенсію людина отримуватиме одну п'яту своєї зарплати.

Так що ж нам пропонує влада і які є підводні камені в ініціативах Кабміну:

Перше: солідарна пенсія залишається. А накопичувальну систему будуть впроваджувати паралельно. Тобто - ви будете отримувати звичайну пенсію, як сьогодні і плюс, вам будуть виплачувати частину з того, що ви накопичили. Ще раз. Солідарну пенсію ніхто не скасовує.

Друге: хто буде платити гроші у ваш накопичувальний фонд? 2% від податку який ви платите з зарплати піде на вашу пенсію. Також 2% від Єдиного соціального внеску, який платить ваш роботодавець також підуть до вашого накопичувального фонду.

Третє: власник вкладу - ви. І коли ви виходите на пенсію то зможете обирати: забираєте всі гроші відразу або отримуєте їх рівними частинами протягом мінімум 10 років. У разі смерті вся решта пенсійних накопичень перейде у спадок.

Четверте: якщо ви захворіли, то зможете використовувати накопичені гроші на лікування в стаціонарі. Ще до виходу на пенсію.

П'яте: щоб гроші не знецінилися їх вкладатимуть. Як обіцяє Кабмін, вкладати пенсійні гроші будуть у безпечні активи: облігації державної позики, нерухомість, земля. У законі буде вичерпний перелік, куди накопичувальні фонди зможуть інвестувати гроші, щоб зберегти вашу пенсію.

Шосте: ви самі будете обирати фонд, в якому зберігати майбутню пенсію. А це означає, що фонди будуть приватними і державними, як банки.

Незважаючи на те, що нам дійсно необхідно впроваджувати накопичувальну пенсійну систему, у пропозиціях Кабміну я бачу два основні ризики. Це приватні пенсійні фонди і туманні напрямки інвестицій. Але основний ризик - це приватні пенсійні фонди. Для накопичувальної пенсійної системи повинен бути єдиний державний фонд пенсійних накопичень, який буде повністю гарантований державою. Як, наприклад, Ощадбанк. У ньому держава повністю гарантує збереження грошей, незалежно від суми вкладу, а не тільки 200 тисяч, як в інших банках. І вкладати пенсійні накопичення слід в облігації держпозики і реалізацію державних проектів. Наприклад, у будівництво житла або в модернізацію держпідприємств. Нехай гроші українських пенсіонерів працюють на економіку і приносять дохід.

Я впевнений, що в умовах, поки у нас немає жорсткого регулювання і немає довіри до судової системи, ми не можемо довірити приватним пенсійним фондам гроші українських пенсіонерів. Я поки не бачу справжньої гарантії, що власник приватного пенсійного фонду, не сховається з цими грошима в офшорі. Можете мене переконувати скільки-завгодно, але Україна в плані фінансової безпеки дуже нагадує "дикий Захід". Тим більше, у нас вже є гіркий досвід МММ, трастових фондів і інших фінансових пірамід, які обдирали українців. Дуже важливо захистити пенсіонерів від аферистів, які будуть ховатись під виглядом пенсійних фондів. Сподіваюся, що Уряд зважить усі ризики і створить запобіжники, перш ніж впроваджувати таку необхідну накопичувальну пенсійну систему.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА