16:11 14.01.2021

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

У питанні тарифів головне - це комфорт людей. Ціни на газ знизили до 6,99 грн.

3 хв читати
У питанні тарифів головне - це комфорт людей. Ціни на газ знизили до 6,99 грн.

Сергій Биков, керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Після складних узгоджень, Офіс Президента, Кабмін і Нафтогаз  ухвалили рішення знизити ціни на газ майже вдвічі.

Так, може здатися дивним, що ми з одного боку будуємо ринкову економіку, а з іншого боку, Президент вольовим рішенням знижує вартість комірного. Але це саме той крок, який потрібно ухвалювати під час кризи. Відразу скажу, ніхто не відмовляється від ринку повністю. Але якщо у людей немає грошей платити таку високу ринкову ціну - її потрібно знижувати.

Газ, світло, гаряча вода - це не "французький сир з цвіллю". Якщо у тебе є гроші, і ти хочеш поласувати таким сиром - ти йдеш у крамницю і обираєш на свій смак і гаманець. А якщо у тебе немає грошей на ексклюзивний сир - береш з полиці, наприклад, гауду, і задоволено крокуєш на касу. Ти сам вирішуєш, який сир покладеш собі на бутерброд. А якщо грошей зовсім мало, тоді не купуєш ніякого сиру взагалі.

З комірним ситуація деща інша. Ми не можемо відмовитись від опалення або електрики, залежно від того, затримали нам зарплату чи ні, є у нас гроші чи ні. Якщо з електрикою ми ще можемо гратися, то з опаленням такого не вийде. Навіть якщо ми встановили собі класні батареї з регулятором потужності, то не факт, що ми зможемо встановити квартирний лічильник тепла.

Виходить, що ми опиняємося в ситуації, коли ми повинні платити високу ціну за товар, від якого не можемо відмовитись. Добре, якщо ми стежимо за новинами і підписали договір з Нафтогазом за ціною 4,72 грн за кубометр газу. Але в більшості випадків, людям довелося платити за газ по 9 - 10, а іноді і по 12 грн за кубометр. Вся історія у спекулянтах і доставці цього самого газу. Ми більше платимо саме за доставку, аніж за сам газ.

З точки зору ринку, все виглядає нормально і правильно: оператор купує для нас газ у Нафтогазу, прокладає трубу і доставляє його нам. А якщо оператору довелося витратити 500 тисяч доларів, щоб прокласти 50 км труби у село на 1000 будинків, то не дивно, що газ виявиться "золотим". І якщо в селі таке подорожчання ще хоч якось можна виправдати, то що ж відбувається в місті, де з нас деруть усі гроші світу, а нову трубу ніхто не прокладав? - Звичайна спекуляція, у найгірших її проявах. Оператор вступає в змову з ОСББ або керуючою компанією і підписує "золотий тариф", який потім доводять до відома мешканців. Контракт вже підписали і від нього не відкрутитися: ви приходите в магазин, а на касі вам ще кладуть шматочок "французького сиру з цвіллю", який на перевірку виявляється звичайним простроченим "російським" сиром. І ви не можете від нього відмовитися або змінити. За вас вже все вирішили. І касира не цікавить, що у вас немає грошей на цей сир і ви не планували його купляти. Якщо не сплатите - до вас прийдуть додому і заберуть усі продукти звашого холодильника.

Все, що зробив Президент Зеленський - це доручив Уряду встановити межу ціни, по якій нам продаватимуть газ під час карантину. З 1 лютого українці будуть платити не більше ніж 6,99 грн за кубометр газу. Це ще один крок, щоб підтримати людей під час кризи. Гранична ціна дещо вища за ту, яку платять споживачі, які заздалегідь підписали контракт з Нафтогазом (4,72 за м3). Але це майже в два рази нижче, ніж платять в окремих містах газовим спекулянтам.

Зрозуміло, окремі політики зараз будуть рвати баяни на тему того, що влада вбиває людей тарифами, але перш ніж їх слухати - перевірте: а як вони голосували 9 квітня 2015 роки за законопроект №2250, який зюільшив тарифи на газ в чотири рази, з 1 ,82 грн до 7,19 грн за м3.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА