Інтерфакс-Україна
13:43 30.04.2021

Автор АНДРІЙ НІКОЛАЄНКО

Як вижити крафтовим броварням в Україні?

2 хв читати
Як вижити крафтовим броварням в Україні?

Андрій Ніколаєнко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань ринку капіталів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  

 

Розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами". 

Профільний парламентський Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити в першому читанні законопроекти №5118 та №5119 про підтримку крафтового пива, співавтором яких я є, розроблені за участі експертів BRDO та численних консультацій з виробниками ферментованих напоїв.

І це хороша новина, навіть, якщо ви не поціновувач холодного напою з пінною "шапкою". Окрім безпосередньо пивоваріння, виробництво якого створює тисячі робочих місць, в українських регіонах сотні закладів приваблюють відвідувачів саме крафтом, звареним в маленьких пивоварнях за авторськими рецептурами, відбуваються "пивні фестивалі" – це, безперечно, сприяє розвиткові малого та середнього бізнесу, створюючи нові робочі місця, наповнюючи місцеві бюджети податками і головне – виводить на новий рівень якості національний продукт.  

У всьому світі крафтові пивоварні – це маленькі, незалежні від крупних гравців виробники, які використовують тільки натуральні компоненти, посилюють і удосконалюють смаки. Так, наприклад, до пандемії в США відкривались в середньому 1,5 пивоварні на день (!) Виробництво крафтового пива стрімко розвивається в США, Італії, Скандинавії, Японії.

 Україну також не оминули глобальні процеси. Однак розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами".  

Ліквідувати цю несправедливість, по суті, і покликані проекти законів №5118 та №5119. Що саме ми пропонуємо: 1) збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; 2) зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників пива на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки; 3) скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива; 4) увести безстрокову ліцензію на виробництво пива та диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва.

Крафтові броварні створюють нові робочі місця у галузях роздрібної торгівлі, логістики, ресторанного та готельного бізнесу. Як і більшість українців, виробники крафтового пива дуже постраждали під час пандемії. Скорочений персонал, зменшені обсяги виробництва, закриті заклади – це все сім’ї, які залишились без коштів для існування.

 І це той випадок, коли "не заважати" з боку держави – мало, потрібна реальна підтримка. Щонайменше – проголосувати "за" під час розгляду законопроектів  №5118 та №5119 у сесійній залі.

ОСТАННЄ

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Аграрна торгівля Україна-ЄС: факти для чесного діалогу

ЮРІЙ ГОНЧАРЕНКО

Український безпековий клуб: на шляху до зміцнення стійкості та згуртованості України

ДАНА ЯРОВА

Часу немає: затримки в МО ставлять під загрозу технічний паритет на фронті

КАТЕРИНА ЧЕРНОГОРЕНКО

Рік Резерв+. Як цифровізація робить людяним військовий облік

ІГОР ЖДАНОВ

Україні потрібно змінити трампоцентричну зовнішню політику

ТАРАС ТАРАСЕНКО

Нова місія для воїнів ветеранів: навіщо Україні власні воєнно-охоронні компанії

ОЛЕКСАНДР КАЛЕНКОВ

Голова наглядової ради Укрзалізниці: багатомільйонна зарплата в обмін на мільярдні провали

ЮРІЙ ВІТРЕНКО

Переговори з путіним. Якими ви бачите можливості України на них?

ІРИНА ЖДАНОВА

Наука, мистецтво і відновлення для дітей: навіщо мережеві моделі освіти Україні?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Чому в Києві практично не стало чути солов'їв?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА