Інтерфакс-Україна
13:43 30.04.2021

Автор АНДРІЙ НІКОЛАЄНКО

Як вижити крафтовим броварням в Україні?

2 хв читати
Як вижити крафтовим броварням в Україні?

Андрій Ніколаєнко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань ринку капіталів Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики  

 

Розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами". 

Профільний парламентський Комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував ВР ухвалити в першому читанні законопроекти №5118 та №5119 про підтримку крафтового пива, співавтором яких я є, розроблені за участі експертів BRDO та численних консультацій з виробниками ферментованих напоїв.

І це хороша новина, навіть, якщо ви не поціновувач холодного напою з пінною "шапкою". Окрім безпосередньо пивоваріння, виробництво якого створює тисячі робочих місць, в українських регіонах сотні закладів приваблюють відвідувачів саме крафтом, звареним в маленьких пивоварнях за авторськими рецептурами, відбуваються "пивні фестивалі" – це, безперечно, сприяє розвиткові малого та середнього бізнесу, створюючи нові робочі місця, наповнюючи місцеві бюджети податками і головне – виводить на новий рівень якості національний продукт.  

У всьому світі крафтові пивоварні – це маленькі, незалежні від крупних гравців виробники, які використовують тільки натуральні компоненти, посилюють і удосконалюють смаки. Так, наприклад, до пандемії в США відкривались в середньому 1,5 пивоварні на день (!) Виробництво крафтового пива стрімко розвивається в США, Італії, Скандинавії, Японії.

 Україну також не оминули глобальні процеси. Однак розвиток українських виробництв гальмує законодавство, яке фактично урівняло маленькі виробництва з "алкогольними гігантами".  

Ліквідувати цю несправедливість, по суті, і покликані проекти законів №5118 та №5119. Що саме ми пропонуємо: 1) збільшити норму максимального обсягу виробництва до 20 млн літрів на рік для малих виробників пива; 2) зменшити акциз на виробництво пива для малих виробників пива на 50% від загальнонаціональної акцизної ставки; 3) скасувати оптову ліцензію для малих виробників пива; 4) увести безстрокову ліцензію на виробництво пива та диференціювати штрафи в залежності від річного об’єму виробництва.

Крафтові броварні створюють нові робочі місця у галузях роздрібної торгівлі, логістики, ресторанного та готельного бізнесу. Як і більшість українців, виробники крафтового пива дуже постраждали під час пандемії. Скорочений персонал, зменшені обсяги виробництва, закриті заклади – це все сім’ї, які залишились без коштів для існування.

 І це той випадок, коли "не заважати" з боку держави – мало, потрібна реальна підтримка. Щонайменше – проголосувати "за" під час розгляду законопроектів  №5118 та №5119 у сесійній залі.

ОСТАННЄ

ІРИНА ЄГОРЧЕНКО

Проблеми математичної освіти та вплив на економіку України

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Послуги в Дії знищують 7,4 млрд грн хабарів щороку. Як цифровізація економить гроші і час українцям

БОГДАН ДАНИЛИШИН

Про таргетаризм, таргетерів і Україну

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Час створювати пенсійну систему, яка працюватиме на людину, а не проти неї

ВОЛОДИМИР КРЕЙДЕНКО

Безпека на колесах, у небі й на морі: як один закон може змінити все

ЄГОР ПЕРЕЛИГІН

Відходи як нові родовища: як Україна може відкрити потенціал критичних мінералів через переробку відходів ГМК

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Більше працівників на оборонних заводах - більше української зброї на фронті. Верховна Рада прийняла законопроект

ВІКТОР СМАЛЬ

Лісова декомунізація. Як ми створюємо національний природний парк, "репресований" майже століття тому

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Цифрове майбутнє вже тут

ІРИНА ЖДАНОВА

1 вересня в Україні: тривога чи надія?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА