18:34 12.07.2021

Автор АНДРЕЙ НИКОЛАЕНКО

Бюджетна Декларація на 2022-2024 роки: держава анонсує війну з платниками податків

3 хв читати
Бюджетна Декларація на 2022-2024 роки: держава анонсує війну з платниками податків

Андрій Ніколаєнконародний депутат України, член комітету  ВР з питань фінансів, податкової та митної політики

 

Урядовий законопроект №5600, яким Кабмін намагається зняти з платників податків додаткові 50 млрд грн, може виявитися лише відволікаючим маневром, що маскує більш  потужні фіскальні апетити держави до вмісту гаманців громадян та бізнесу на декілька років наперед.

 Такий висновок можу зробити з побіжного аналізу податкових аспектів Бюджетної Декларації на 2022 – 2024 роки, яка була без зайвого ажіотажу схвалена Кабміном наприкінці травня. Найперше, що одразу видно з Декларації: Уряд не збирається припиняти політику агресивного збору податків.

Бюджетна Декларація передбачає зростання податкових надходжень у 2022-2024 рр. в середньому на 115,5 млрд грн, або більш ніж на 10% щорічно. При цьому ВВП зростатиме набагато меншими темпами — 3,8%-5%. Зате темпи зростання податкового навантаження дуже схожі на динаміку, яку Уряд заклав на обслуговування державного боргу.

На 2022-2024 роки платежі зростатимуть щороку в  середньому на 10%, і складуть до 15% доходної частини державного бюджету. Це результат неефективної боргової політики уряду і створення пірамід ОВДП.

Ще один неприємний аспект декларацій: Уряд на середньострокову перспективу, у тому числі з міркувань дотримання зобов’язань перед МВФ, планує продовження політики скорочення бюджетного дефіциту. Він складе 3,5% ВВП у 2022 р.,  3% ВВП у 2023 р. та  2,7% ВВП - у 2024 р. Тим самим, формується одна з найбільш жорстких національних фіскальних політик у світі. Адже низький дефіцит і видатки можуть викликати незворотні економічні та соціальні  втрати, а надто жорстка фіскальна дисципліна провокує стійке падіння сукупного попиту, скорочення рівня зайнятості та доходів домогосподарств. Тому, зведення бюджету у 2022-2024 рр. з мінімальними дефіцитами  є невдалою та економічно необґрунтованою політикою.

І наостанок — зазначені у Бюджетній Декларації цифри зростання податкового навантаження прямо протирічать суті пріоритетних завдань податкової політики, вказаних у цьому ж документі. Чи, може, ці розділи писали різні люди, і ніхто не спромігся об’єднати конфліктуючі частини документу? 

Урядові оптимісти, які заклали до Декларації фантастичні цифри зростання податків, не зважають на те, що, за різними фаховими оцінками, кумулятивний ефект від прийнятого раніше “антиофшорного” проекту №1210 та проекту №5600 (у разі прийняття його без суттєвих змін у другому читанні) –  це "ядерна бомба" вагою у 2,5-3% ВВП, що скидається Урядом на голови платників податків саме у 2022 році.

Тому зараз, коли Рада буде намагатися доопрацювати до другого читання проект №5600, щоб він став не таким катастрофічним для платників податків та економіки загалом,  паралельно вже потрібно планувати заходи з нейтралізації наступних податкових “боєприпасів” уповільненої дії, що закладені в Бюджетній декларації.

На жаль, такі приклади урядової податкової творчості красномовно демонструють потенційним інвесторам: в український фіскальній системі справи йдуть погано. Тому Україні потрібна виважена стимулююча фіскальна експансія. Сам вона дасть можливості збільшення продуктивних інвестицій та соціального захисту вразливих громадян. Бо інакше, якщо економічна ситуація буде не такою райдужною, як про те фантазує Уряд, Україну чекає справжня війна податківців з платниками податків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА