18:03 30.05.2022

Автор ОЛЕНА ШУЛЯК

Вдома краще!

3 хв читати
Вдома краще!

Олена Шуляк, голова партії "Слуга народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

 

Біди та кризи відкривають не лише сили, а й очі. Вони змушують по-новому подивитися на своє минуле, переоцінити сьогодення та зробити висновки. Війна в Україні — це жорстоке та криваве випробування. Але вона ж дає нам шанс стати справжніми патріотами і, вимушено побувавши в гостях, чітко зрозуміти: вдома краще!

 Все пізнається у порівнянні, говорить відома народна мудрість. З гіркою іронією багато жінок, які тимчасово залишили Україну в пошуках безпечного від обстрілів рашистів місця, кажуть: “не так я собі уявляла свою подорож Європою”. Плутати туризм та імміграцію – велика помилка, а евакуацію з відпочинком на курорті – і поготів. І хоча ті країни, які  надають прихисток, роблять все, щоб гостям було у них комфортно, українці все одно занурюється в побут, вирішують проблемні питання і здивовано відзначають: їхня батьківщина за багатьма позиціями набагато сучасніша і зручніша, ніж країни, які заведено вважати взірцем для наслідування.

 “Як згенерувати ковід-сертифікат у телефоні? Це якась фантастика. Ви підіть до лікаря та попросіть довідку”. Це досвід українки, яка тимчасово мешкає зараз у Литві.

У серці Європи — Брюсселі половина відділення поліції прибігла подивитися на українку, яка, забираючи зі штрафмайданчика автівку, демонструвала свої документи у смартфоні. А у Франції довго не могли зрозуміти, чому дивується дівчина, якій довелося чекати на необхідну довідку два тижні. "У нас такий порядок".

 17, 3 млн українців користуються "Дією". «Держава у смартфоні» стала для них не лише частиною програми Президента, а й життєвою реальністю. Усі документи завжди при собі, як і телефон. Змінити реєстрацію, сплатити податки, зареєструватися на виплати від держави,  отримати ковід-сертифікат, довідки і навіть відкрити бізнес – все це можна зробити за один клік. І до цього, як виявилось, за дуже короткий термін українці звикли, не усвідомлюючи, що їхня Батьківщина стала найкомфортнішою цифровою державою у світі!

 - Сплатити онлайн?

- Ні, не можна, треба квитанцію нам привезти або ж надіслати поштою (не електронною).

- Подивитися у застосунку, наскільки спізнюється громадський транспорт?

- Ні, ми про це не чули, хоча транспорт нерідко спізнюється через затори.

- Оформити замовлення з магазину в іншому регіоні країни, а ще щоб доставили за добу поштою?

- Приїжджайте до магазину самі та купуйте все, що вам потрібно.

 

Це все діалоги з місцевими жителями тимчасово переміщених українок, яких зараз переповнює гордість за свою Батьківщину. Де є програма «Дія», яка за хвилину вирішує купу питань, де є сучасний банкінг, зручні мобільні застосунки, а також набагато менше бюрократії, ніж у Європі. А ще де великий бізнес налагодив процеси так, що за добу товар із будь-якого магазину країни буде в твоїх руках.

Компанія Gradus Research провела дослідження, опитав вимушених переселенців, де краще — за кордоном чи в Україні. І виявилось, що перелік переваг Батьківщини доволі великий. Від кращої диджиталізаціі та меншої бюрократії до розміру комунальних тарифів, графіку роботи магазинів, якості кав'ярень і послуг в сфері краси, швидкості інтернету, зручності грошових переказів, поштових послуг,  поповнення мобільного...  

Головне -  вміти це цінувати. Кажуть, що це відчуття приходить тоді, коли щось втрачаєш. Але ми не втратили, а, навпаки, набули - почуття власної гідності та гордості за свою країну.

Після перемоги ми відбудуємо Україну. Наші досягнення стануть ще помітнішими і потужнішими, а в тих сферах, що потребують покращення, стане в нагоді досвід Європи, який, в тому числі, привезуть звідти українці. Адже вони вже зрозуміли: в гостях хоч і добре, але вдома все одно краще.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА