16:43 27.11.2023

Аграрії просять президента ухвалити рішення про коригування 2-го етапу земельної реформи з урахуванням воєнних реалій в АПК – ВАР

4 хв читати
Аграрії просять президента ухвалити рішення про коригування 2-го етапу земельної реформи з урахуванням воєнних реалій в АПК – ВАР

Українські аграрії-члени Всеукраїнської аграрної Ради (ВАР) просять президента Володимира Зеленського підтримати петицію щодо відтермінування стократного збільшення лімітів на продаж землі з 1 січня 2024 року на два роки після завершення війни та не надсилати її на розгляд уряду чи парламенту, повідомив на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" голова ВАР Андрій Дикун.

"В Україні 60% аграрної продукції виробляє середній аграрний бізнес і лише 25% - великий. Як представники середнього бізнесу, ми виступаємо проти (збільшення ліміту продажу землі з 1 січня 2024 року до 10 тис. га - ІФ-У). Ми просимо президента не давати нам формальної відповіді, не відправляти петицію на розгляд Кабінету Міністрів або профільного парламентського комітету", - сказав він.

Керівник найбільшої аграрної асоціації України нагадав: 2019 року перед стартом земельної реформи Зеленський пояснив аграріям принципи роботи ринку землі, що дало поштовх до запуску земельної реформи.

"Ми розуміємо, що сьогодні завдання номер один - перемога. Президент має спрямовувати всі зусилля туди. Але багато наших учасників - не лише співробітників, а й власників підприємств - перебувають у Збройних Силах України", - зазначив Дикун і попросив президента прислухатися до їхньої думки.

Як розповів аграрій-військовослужбовець Олександр Могилевцев, який до війни був керівником сімейного фермерського господарства в Запорізькій області із земельним банком 1,5 тис. га, зауважив, що впродовж 10 днів від початку війни 70% області були окуповані. "Наше підприємство, яке розвивалося 30 років, зникло - націоналізоване і розграбоване Росією. Безперечно, розмінуємо, відновимо, наведемо лад. Але на це потрібні час, ресурси і, сподіваюся, не 30 років", - сказав він, додавши, що в аналогічних умовах - усі аграрії прифронтових територій, підприємства яких виснажені не лише війною, а й зерновою кризою.

"Зернові коридори і блокади під час війни практично зупинили життя сільського господарства. У таких умовах ринок землі не на часі", - заявив він.

Могилевцев наголосив на необхідності створення для фермерів рівних з агрохолдингами і різними фондами умов, розробки фінансових інструментів і програм, виплати компенсацій розграбованим і знищеним підприємствам, впровадження прозорого механізму розмінування деокупованих територій.

"Крім Формули миру, потрібна формула розвитку українського села, формула глибокої переробки сільгосппродукції. (...) Доки триває війна, про жодний продаж землі й мови бути не може. Потрібно зупинити реформу. Нехай з 1 січня юридичні особи, будь ласка, долучаються, але 100 га на одну юридичну особу, а за два роки після війни можна повернутися до цього питання", - запропонував фермер-військовослужбовець.

Директорка фермерського господарства "Калина Лошнівська" (Тернопільська обл.) Алла Стечишин наголосила, що в Західній Україні в жодного аграрія, який представляє малий і середній бізнес, немає заощаджень у банках і будь-яких фінансових накопичень для купівлі землі. Вартість вирощеного у 2023 році врожаю нижча за довоєнний рівень. Аграрії закредитовані. Аналогічна ситуація - і в агрохолдингах, які зазнають труднощів із експортом зерна.

"Необхідність брати кредити для купівлі землі поставить аграріїв перед вибором - купувати землю або займатися сільським господарством. Звертаюся до президента, керівництва галузі: розгляньте петицію, яку ми підписали в дуже стислі терміни 25-ма тис. голосів. Візьміть її до відома. Більшість малого та середнього аграрного бізнесу не готова купувати земельні ділянки. Потрібно два-три роки вистояти, щоб не впасти на коліна", - закликала Стечишин.

Директор ПП "Андріївка" (Харківська обл.) Микола Пивовар визнав, що станом на січень 2022 року аграрна галузь, малий і середній бізнес мали хороші результати. Але вже у 2022 році частина вирощеного до війни врожаю продавалася зі збитками. Усі аграрії допомагали армії з перших днів війни.

"Аграрний бізнес сьогодні закредитований. Ми всі вдячні уряду за збільшення кредитного портфеля за програмою "5-7-9" з 90 млн грн до 150 млн грн. Водночас розуміємо: якщо ще один-два роки такої роботи і таких результатів, то аграрна галузь не зможе існувати далі - збанкрутує", - наголосив аграрій.

На думку Пивовара, уряд за поточних умов, "не зможе розігріти" ринок землі настільки, щоб продавати по 10 тис. га в одні руки.

"Ми підтримуємо реформу. Ми за те, щоб до ринку землі були допущені юридичні особи, але концентрацію землі необхідно переглянути", - сказав він і додав, що прийнятним кроком для продовження земельної реформи може стати пропозиція про продаж в одні руки 1 тис. га.

Керівник ВАР резюмував, що аграрії чудово розуміють ситуацію в країні, навіть думки про можливі протести ні в кого немає, але розраховують на розуміння з боку президента України та сподіваються на його особисту участь у вирішенні питання щодо перенесення термінів запуску другого етапу земельної реформи щодо збільшення лімітів продажу в одні руки не більше тисячі га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Східної Азії та Близького Сходу

65% українців вважають нашу перемогу дуже ймовірною - результати соцдослідження

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА