15:50 20.10.2020

МОЗ має намір побудувати мережу скринінгових центрів для діагностики раку в жінок

3 хв читати

Київ. 20 жовтня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Міністерство охорони здоров'я має намір створювати в Україні міжрайонні скринінгові центри для діагностики раку молочної залози та раку шийки матки в жінок, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Микичак на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

За словами заступника міністра, пілотний проект, що передбачає створення мережі скринінгових центрів і формування реєстру жіночого населення для поліпшення ситуації з діагностикою раку молочної залози та раку шийки матки, вже реалізовано у Львівській області. Таку модель міністерство має намір поширити на всю територію України.

"Пілотний проект "Онкопревенція та сучасні протипухлинні технології в лікуванні раку молочної залози та раку шийки матки" МОЗ спільно із Львівською ОДА за підтримки Світового банку реалізували в 2017-2019 рр. у Львівській області. Кредит Світового банку на реалізацію проекту становив $10 млн. Завдяки програмі вдалося створити модель діагностики раку молочної залози та шийки матки в жіночого населення України, й надалі ця модель буде поширена на всю країну. Це навчання медичного персоналу, формування реєстру жіночого населення, створення міжрайонних скринінгових центрів", - сказала вона, додавши, що у Львівській області створили сім таких центрів і два експертні центри в обласному онкоцентрі та діагностичному обласному центрі, що дало змогу покрити рівним доступом усе жіноче населення.

Микичак зазначила, що міністерство має намір також "розширити програму реімбурсації на відповідну терапію для жінок". "Нині в Україні досить обмежений доступ до інструментальної діагностики (мамографії). За потреби в 650 мамографів в Україні не більше ніж 250, з яких лише небагато вироблені останніми роками. При цьому в Україні потужна мережа онкомедзакладів. На лікування жінок з онкологією грудної залози в 2020 році закупили препарати на суму 360 млн грн, що не покриває всю потребу", - додала заступник міністра.

Вона також наголосила на необхідності розвивати діагностику на рівні "первинки" та спеціалізованої амбулаторної допомоги, а не в онкоцентрах.

У свою чергу заступник глави Національної служби здоров'я (НСЗУ) Оксана Мовчан зазначила, що НСЗУ за квітень-серпень профінансувала мамографію для 78 тис. жінок за програмою медгарантій і спрямувала на це 13 млн грн.

"Лікування і запобігання онкозахворюванням є одним із п'яти пріоритетів програми медгарантій, і так залишатиметься наступного року. В переліку досліджень, за які НСЗУ виплачує підвищений тариф, є мамографія. За квітень-серпень 2020 року понад 78 тис. жінок безкоштовно зробили мамографію за програмою медгарантій, НСЗУ заплатила за це понад 13 млн грн. Ще 20,5 тис. пацієнток із раком молочної залози отримали медичну допомогу в рамках програми медгарантій", - сказала вона.

"У 2020 році у рамках Програми медгарантій фінансування лікування і діагностики онкозахворювань отримали на 70% більше ніж у 2019 році. Більшість законтрактованих НСЗУ онкомедзакладів отримали більше фінансування, ніж за субвенцією, загалом на 2 млрд грн. Наприклад, Одеський онкодиспансер отримав на 450% більше ніж у 2019 році, Київський обласний онкодиспансер - на 240%, Дніпровський обласний клінічний онкодиспансер - на 230%, Київський міський онкоцентр - на 170%, Криворізький онкодиспансер - на 320%", - додала Мовчан.

Заступник глави НСЗУ нагадала, що безкоштовна допомога пацієнтам із раком молочної залози передбачає: інструментальну та лабораторну діагностику, проведення хірургічного втручання в умовах стаціонару, проведення радіо- і хіміотерапії в стаціонарних і амбулаторних умовах, ліки з Нацпереліку, медичний догляд, перебування і харчування в стаціонарі, психологічну підтримку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Український інститут майбутнього" пропонує нову ліберальну податкову реформу "4 по 10"

ВР пропонують замінити кримінальну відповідальність на адміністративну за зберігання зброї для самозахисту та її виготовлення без ліцензії - Устінова

"Авто-Регіон" у 2024 р. має намір збільшити частку турецьких Temsa на ринку автобусів України до 10% за рахунок шкільних

Лікарі та фармацевти вимагають активізувати боротьбу з нелегітимною рекламою фейкових ліків із використанням провідних медичних брендів

Виробники біометану закликають Раду невідкладно прийняти закон про відкриття його експорту

Частка позичальників мікрокредитів до зарплати після вторгнення РФ зросла з 42% до 67% - дослідження

Зовнішню політику української влади підтримують 70% громадян - соцопитування

Країни Балтії, Велика Британія, Німеччина, Канада та США лідирують у рейтингу позитивного ставлення до них українців, РФ очолює антирейтинг

В Україні 84% підтримують вступ до ЄС, 77% позитивно ставляться до НАТО - соцопитування

В Україні 79% підтримують проведення міжнародної мирної конференції, але лише 22% підтримали б участь у ній РФ - соцопитування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА