14:58 18.06.2020

До повної діджиталізації в будівництві та комунальній сфері ще 3-4 роки роботи - Віктор Лещинський

2 хв читати

Переломним для переходу будівельної експертизи з "совкового" в європейський цифровий формат назвав 2020 рік Віктор Лещинський, президент Національного експертно-будівельного альянсу України (НЕБАУ).

"Повний перехід в "цифру" аж до електронної видачі документів, які повинні бути захищені, зараз неможливий. Головним "гальмом" до діджіталізаціі є відсутність 100% якісних суб'єктів господарювання практично у всіх галузях. Але сам процес успішно стартував", - заявив Лещинський під час Всеукраїнського онлайн марафону "Стан та перспективи розвитку будівельної галузі 2020".

На думку глави Альянсу, перехід на цифрові документи особливо проблемний в регіонах, а також у комунальній сфері, постачанні води, газу, тепла.

В.Лещинський  та  О.Пєтушков під час онлайн марафону

Всеукраїнський онлайн марафон триватиме тиждень з 15 по 19 червня, а також 23 і 30 червня.

Його ініціаторами стала Громадська рада при Міністерстві розвитку громад і територій, а також всі, кому важлива реформа будівельної галузі.

На думку Павла Міхайліді, голови Громадської ради, онлайн марафон - "наймасштабніша подія в будівельній галузі в нинішньому році".

Онлайн панель "Будівельна експертиза" (3 день марафону) підготовлено групою компаній Win experts. Саме ця група дала старт електронним підписам, експертним висновками та іншій важливій експертній документації у електронному варіанті. Отримавши позитивні відгуки в Інституті держави і права ім. В.М Корецького НАН України, з червня 2020 го почалося використання експертними організаціями двох механізмів: накладення цифрового підпису і печатки експерта на експертні звіти і системи захисту цих звітів за допомогою унікальних DataMatrix кодів за технологією Blockchain.

"Під час обговорення переходу від паперової до цифрового обігу документів, в онлайні було близько 200 учасників, це показник того, наскільки важливою є ця тема і як швидко вона набирає прихильників", - вважає Олександр Пєтушков, виконавчий директор НЕБАУ.

У групі компаній Win experts впевнені - перехід на "цифру" з перших кроків приніс в експертизу прозорість, а це - шлях до подолання корупції і недобросовісних експертних фірм, які йдуть на поступки перед замовником, порушуючи існуючі норми і закони.

"Ринок почав очищатися і наближатися до європейських стандартів, важливо йти далі цим шляхом", - заявив Віктор Лещинський, який був модератором дискусійної онлайн панелі "Будівельна експертиза" під час Всеукраїнського марафону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА