14:31 18.05.2020

Автор МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Проект LIFT – це пошук ефективних чи насмішка з наївних

4 хв читати
Проект LIFT – це пошук ефективних чи насмішка з наївних

Михайло Цимбалюк, народний депутат України, ВО "Батьківщина", перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів

Нині в Україні залишається не призначеними понад 30% голів районних державних адміністрацій. В період карантинних заходів та боротьби з коронавірусною інфекцією тяганина із призначенням очільників РДА не лише  посилює великі ризики та загрози життю сотням тисяч українців на місцях, а й несе загрозу функціонування усієї країни.

Так, станом на початок травня призначено 314 керівників РДА з 490 необхідних. А ті райони, які ще не мають нових керівників очолюють переважно заступники, призначені ще за часів попереднього президента.

Показовими у колапсі управлінської вертикалі є Тернопільська та Київська області. Зокрема, на Тернопільщині, яка одна з перших була в епіцентрі масового поширення коронавірусу з 17 районів призначено лише 5 голів РДА, а на Київщині – з 25 районів – лише 10 голів… Важко навіть уявити за яким принципом відбувалося спілкування і донесення необхідної інформації за ланцюжком «Офіс Президента-ОДА-РДА», тому й не дивно, що багато регіонів на початках із запізненням подавали реальні цифри захворювань на COVID-19.

Згідно зі законодавством, голів районних державних адміністрацій призначає та звільняє президент України за поданням голів облдержадміністрацій та відповідним погодженням Уряду. Тобто голова районної адміністрації по факту є представником президента та очільника області в своєму районі. Це дуже важливо в системі взаємодії, оскільки такий статус передбачає зокрема і можливість координації роботи силовиків на всіх рівнях.

Кадровий голод в нашій країні навіть не планувався ще рік тому, але за фактом спостерігаємо брак кадрів як на місцях, так і навіть в Уряді, тим більше, що ще три міністри так і не призначені.

А ще рік тому команда нового Гаранта Конституції запустила проєкт LIFT. Основна мета якого – нібито проводити чесний та прозорий добір фахівців, під час якого буде унеможливлене зловживання. Зрештою як показує досвід – посади у районних держадміністраціях отримують не переможці за системою LIFT, а «свої» люди, які вже попереднього домовилися за посади. І такі випадки, коли ігнорується так звана «незалежна соціальна платформа» спостерігаються практично у кожному регіоні.

Українцям дали надію на те, що практично кожен може отримати омріяну посаду лише заповнивши заяву на платформі LIFT, але з часом стало зрозуміло, що ця ініціатива виявилася банальною величезною аферою і маніпуляцією, своєрідною ширмою прикриття, коли одні проходять 10 пекельних кіл відбору, а інших без жодного конкурсу вже призначали.

Претенденти на державні посади дійсно проходили 10 етапів відбору – заповнювали анкети, телефоном складали першу співбесіду, їхні дані ретельно перевіряли на коректність, вивчали психологію кандидата, перевіряли знання законодавства і зрештою запрошували на особисту розмову, а після неї… просто відмовляли, мовляв знайшли іншу кандидатуру або ж нічого взагалі не пояснювали.  То ж виникає логічне питання – яка мета цієї платформи? Дати надію, а потім обрубувати все і відпускати людину у невідомість, знаючи, що все це формальність і аби суспільство повірило в гарну картинку змін в нашій країні… А скільки випадків відомо, коли кандидати на певні посади проходили всі етапи, співбесіди, в підсумку ж читали на сайтах структур, що «конкурс не відбувся».

Показовий приклад – знову Тернопільщина. Ця область минулого року 5 місяців була без керівника і лише в жовтні там призначили підприємця, який не приховував своїх дружніх зв’язків з «95 кварталом». Про те, чи проходив чиновник співбесіди за системою LIFT журналістам так і не вдалося дізнатися. Зрештою, чоловік на своєму кріслі протримався недовго – за чотири місяці він написав заяву на звільнення, не впоравшись із завданням Президента України організувати прийом українців з Китаю на час самоізоляції.

В контексті цього виникає логічне питання – чи впевнений Президент у своїх підлеглих і в якому напрямку вони прийматимуть рішення в критичній ситуації.

Складається враження, що недоцільність «соціальної платформи» визнали і в Офісі Президента, і президентській депутатській монобільшості.  Раніше глава Офісу на Банковій у Києві Андрій Єрмак зазначив, «знайти професійну людину з високими моральними цінностями, яка готова присвятити себе роботі на державу, не так просто».

А тому Андрій Єрмак пропонує головам обласних державних адміністрацій ввести посади заступників з роботи з талановитою молоддю, які б зайнялися формуванням списку амбітних молодих і талановитих людей з регіонів для роботи на державу і на місцях саме головам ОДА створювати кадровий резерв. LIFT тут проігнорували…

Не користуватимуться «соціальною платформою»  в команді Президента і напередодні місцевих виборів, натомість вдадуться до системи подібної на американський «праймеріз» – тип голосування, під час якого вибиратимуть єдиного кандидата від політичної партії, але зважатимуть і на рекомендації. Про це вже говорять основні спікери з провладної партії.

Тут як ніколи доречні слова Григорія Сковороди «Що швидко запалюється, то раптово гасне». Так і з системою LIFT, яку так помпезно презентували минулого року з обіцянками, що кожен безперешкодно може спробувати себе у конкурсі на високі посади, а в підсумку, що спостерігаємо – зараз на цій платформі «висять» запрошення на роботу секретарями або ж бухгалтерами.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА