12:00 23.05.2020

Автор ОТТО ВАТЕРЛАНДЕР

Від газового кріпака до газового пана: як змінити ситуацію для українського споживача  газу

3 хв читати
Від газового кріпака до газового пана: як змінити ситуацію для українського споживача  газу

Отто Ватерландер, Головний виконавчий директор - виконавчий директор з трансформації Групи Нафтогаз

Український ринок газу суттєво змінився за останні шість років: доступ до газотранспортної системи (ГТС) демонополізовано, десятки українських та іноземних трейдерів імпортують газ із Європи, сотні постачальників конкурують цінами і сервісом за українського клієнта. Але все це — у секторі промисловості та бізнесу.

Тим часом українські домогосподарства досі закріпачені регіональними постачальниками. Через кілька суперечливих норм у правилах постачання газу українцям вкрай складно реалізувати своє право самостійно змінювати постачальника.

Ми вважаємо, що все має бути навпаки: це українець як клієнт має бути в центрі ринку. Не він має оббивати пороги газзбутів та регулятора, щоб розірвати чи укласти договір, а його поштова скринька має бути  переповнена акційними листами про найкращі умови, додаткові опції та знижки.

На захисті українця має стати лібералізація ринку газу, щоб через стимулювання ефективної конкуренції постачальників клієнт отримав найнижчу ціну.

Але замість логічного вирішення цього питання чуємо критику подальшого відкриття ринку газу для населення: нібито у разі зміни постачальника або українці перестануть платити за газ, або нові постачальники будуть несумлінними.

Світова практика показує, що ці проблеми вирішує вільний ринок - свобода вибору постачальника, конкуренція, покращення сервісних послуг для клієнтів. Тобто, щоб українці отримали чесну і ринкову ціну на газ, потрібна велика кількість гравців — як і на будь-якому ринку продуктів чи послуг. Лише за таких умов постачальник максимально гнучкий, економний, інноваційний та зручний для клієнта.

Група Нафтогаз долучилась до кожного з етапів відкриття газового ринку для промисловості: провела успішний анбандлінг ГТС, забезпечила реверс газу з Європи та сприяє ліквідності ринку. Завдяки інтеграції українського ринку в європейський, за останні три роки ціна на газ для промисловості знизилась майже вдвічі.

Нафтогаз готовий бути таким самим рушієм реформи ринку газу для населення. Ми можемо взяти на себе найважчу роль на старті — постачальника “останньої надії”, який гарантує забезпечення газом будь-якого клієнта, що залишився без постачальника.

Паралельно ми хочемо сприяти  збільшенню конкуренції в роздрібному сегменті. Сьогодні Нафтогаз напряму постачає газ лише 2% клієнтів у категорії "населення". А через механізм ПСО (публічних спеціальних обов’язків) ми фактично не конкуруємо з газовими посередниками, які перепродають наш ресурс українцям. Натомість лібералізація ринку для населення дозволить нашій газопостачальній компанії “Нафтогаз України” надавати послуги українцям в будь-якому регіоні.

З рештою питань без допомоги уряду, парламенту і регулятора не розібратись.

Необхідно дозволити клієнту вільно і швидко - "в один клік" - переходити до нового постачальника. Всі операції, без додаткової присутності абонента, можуть між собою провести оператори газотранспортної та газорозподільної мереж, новий і попередній постачальники. Якщо промисловим клієнтам для переходу достатньо передати постачальнику EIC-код, цього має бути достатньо і для домогосподарства.

Для впровадження реальних методів впливу на недобросовісних клієнтів потрібно змінювати законодавство про житлово-комунальні послуги, щоб запровадити цивілізовані світові заходи впливу.

Необхідно дозволити постачальнику і клієнту самостійно визначати умови і порядок оплати послуг. Адже новий ринок дозволяє міксувати продукти, наприклад, надавати пакетні послуги — газ плюс електроенергія, газ плюс інтернет.

Чому ми пропонуємо прискоритись і завершити реформу ринку цього року? Перш за все, зараз найвдаліший час для переходу від ручного регулювання до прозорого ринкового ціноутворення. Цього року вкрай сприятливі ціни на газ на європейському та українському ринках: зараз ціни вдвічі нижчі рівня минулого року і продовжують знижуватись. Саме така ринкова ситуація стимулює конкуренцію серед постачальників та наочно демонструє клієнтам переваги ринку.

Такий перехід позбавить уряд ризиків звинувачення у "неправильних" цінах чи покриванні зловживань. Ціну та умови визначає ринок, а клієнт натомість отримує найкращу пропозицію.  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

ДАНА ЯРОВА

Децентралізовані закупівлі: як гроші з бруківки спрямувати на дрони?

ОЛЕКСАНДР ІСНЮК

Реалії сільського господарства під час війни: як бізнесу залучити торговельне фінансування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА