14:31 13.05.2021

Автор ВАЛЕРІЙ ЗУКІН

Як зекономити 2 мільйони доларів і більше, або поговоримо про генетику

8 хв читати
Як зекономити 2 мільйони доларів і більше, або поговоримо про генетику

Валерій Зукін, віце-президент Української асоціації репродуктивної медицини, член правління Асоціації приватних медичних закладів України

 

Написати цю статтю мене спонукав шквал публікацій про пошук 2 мільйонів доларів на лікування приречених дітей зі спінальною м’язовою атрофією (СМА).

Чому саме зараз це рідкісне захворювання – спінальна м’язова атрофія – стало так часто згадуватися у ЗМІ? Чи раніше на нього не хворіли? Хворіли, і відоме воно з кінця 19 століття, коли австрійський лікар Гідо Вердніг і німецький – Йоганн Хоффманн описали це тяжке захворювання. Цікаво, що вже перші випадки хвороби були описані в одній родині, і це, без сумніву, наштовхувало лікарів на думку про генетичні причини захворювання. Але розвиток генетики кінця 19 століття явно не дозволяв робити якісь висновки.

Що ж це за хвороба – спінальна м’язова атрофія?

Я не збираюся докладно описувати це тяжке захворювання, його детальний опис є в Інтернеті. Якщо говорити коротко, за рахунок мутації у певному гені (якщо точно – SMN1) відбувається порушення мононейронів спинного мозку, і як наслідок – атрофія м’язів. Існує кілька форм цього захворювання. При найбільш тяжких формах дитина гине до 2-х років, при менш тяжких – виживає, але приречена бути інвалідом-візочником, який дуже часто потребує дихальної підтримки за допомогою апарата ШВЛ. Трагічним виглядає той факт, що в пацієнтів, які вижили, не страждає інтелект, і перелік відомих людей зі спінальною м’язовою атрофією є досить представницьким. А дитина, яка доживає до підліткового віку, виглядає ось так:

А до чого тут генетика?

Це захворювання належить до величезної групи захворювань з аутосомно-рецесивним успадкуванням. Існує великий каталог усіх описаних лікарями всього світу спадкових захворювань OMIM (Online Mendelian Inheritance in Man, omim.org). Там описано неймовірну кількість захворювань, й переважна їх більшість саме аутосомно-рецесивного типу успадкування. Давайте подивимось на схемі цей тип успадкування, що звучить так таємниче й інтригуюче:

До речі, узята ця схема зі шкільного онлайн-курсу з біології для 10-го класу. Так-так, усі, хто принаймні має середню освіту, вивчали це у школі.

Які захворювання найбільш часто успадковуються за цим типом? Це вже згадувана спінальна м’язова атрофія, частота приблизно 1 на 6000 новонароджених. Але ще більш часте захворювання – муковісцидоз, частота – 1 випадок на 2500 новонароджених. Муковісцидоз – вкрай важка й невиліковна хвороба, 90 % пацієнтів не доживають до 2-х років.

Там само, у шкільному курсі біології, вчать і X-зчеплені захворювання, якими хворіють тільки чоловіки, а носіями мутантного гена є жінки.

За цим типом успадковується всім відома гемофілія, схильність до незгортання крові, усім добре відома з історії царської родини Романових.

Але давайте повернемося до  спінальної м’язової атрофії, яка зараз у всіх на вустах. Чому?

Лікування спінальної м’язової атрофії

Саме це захворювання стало одним із перших успішних випадків вдалого лікування. Спочатку у грудні 2016 року був дозволений до застосування в США препарат Спінраза. Після тривалих дискусій, він був дозволений до застосування в близько 40 країнах світу. Уводиться цей препарат у спинно-мозковий канал (люмбальна пункція), і лікування препаратом коштує 750 000 доларів у перший рік лікування, а потім 375 000 доларів щорічно пожиттєво. Попри таку дорожнечу, лікування Спінразою покривається державою в 40 країнах світу. Цей препарат належить до групи найдорожчих препаратів у світі. Тому його введення до програми покриття державою й супроводжувалося у багатьох країнах бурхливими дискусіями. Так, норвезький парламент назвав цей препарат “неетично дорогим” й спочатку відмовлявся покривати лікування СМА цим препаратом.

У травні 2019 року з’явився новий препарат для лікування СМА – Золгенсма. Не зупиняючись детально на складних механізмах його дії, згадаємо лише його головну відмінність від попередника – Спінрази. Золгенсма вводиться одноразово й внутрішньовенно. Усього одна ін’єкція коштує (увага, сядьте!) 2,1 мільйона доларів. Це не описка й не друкарська помилка. Саме така захмарна ціна дозволила цьому препарату посісти місце у Книзі рекордів Гіннеса як найдорожчому лікарському засобу.

Але питання перемоги над СМА – це не лише гроші. Які проблеми ще стоять перед пацієнтами, їх батьками й лікарями?

  • Захворювання треба виявити якомога раніше. СМА може проявитися від народження, але є варіанти й більш пізнього проявлення цього підступного захворювання, у 6 – 12 місяців і пізніше. Тому зараз стоїть питання про включення до скринінгу (тотального обстеження) новонароджених і цього захворювання. Просто хочу нагадати, що в Україні всіх новонароджених обстежують (або мають обстежувати) на 4 захворювання. У світі цей список розширений до 40 захворювань. Включення СМА до цього списку робить ще більш дорожчим скринінг новонароджених. Щоб орієнтуватися, для  України на найближчі десятиліття скринінг новонароджених на СМА й подальше лікування – малореальні.
  • Найкращий ефект лікування за наявними даними досягається при початку лікування пацієнтів до 2-х місяців. Для Золгенсми термін початку лікування – 7 місяців. Якщо узагальнити наявні дані, то лікування можна починати і до 2-х років, але ефект буде скромніший. Дитина може почати сидіти, іноді стояти, зрідка – ходити з підтримкою. Для змучених батьків і це перемога, але абсолютно здоровою дитина так і не стане.
  • Лікування цими препаратами не позбавлене певних ускладнень, іноді досить тяжких.
  • І знову ж таки гроші, пресловуті гроші. Де їх узяти, якщо держава не може допомогти?

Що робити?

Єдиний ефективний механізм уникнути народження дитини хворої на спінальну м’язову атрофію – це обстеження всіх людей, які збираються обзавестися нащадками, на носійство гена SMN1. Для того, щоб порахувати ефективність цього підходу, необхідно мати знання в математиці й біології на рівні середньої школи.

Отже, носієм цього гена є 1 із 40 громадян України незалежно від статі. Ймовірність того, що зустрінуться 2 носії гена, – 1/40*1/40 = 1/1600. І при цій “зустрічі” ймовірність народження хворої дитини дорівнює 1/1600*1/4 = 1/6400. Чому ¼ ? А пригадайте вже згадувану програму із загальної біології для 10-го класу середньої школи. Й відразу все стане зрозумілим.

Знання – сила, – говорили древні. І не слід про це забувати. Озброєні силою знань ми легко порахуємо, що в Україні за 2020 рік народилося 293000 дітей. При частотності СМА 1 випадок на 6400 пологів мало народитися 46 (293000/6400) хворих дітей. Скільки їх народилося насправді, мені здається, не знає ніхто. Та й маленьким пацієнтам діагноз ще не поставлений.

Давайте пофантазуємо. Якщо обстежити всіх 293000 жінок, які народили в 2020 році, перед настанням вагітності або хоча б у ранні терміни (до 10 – 12 тижнів), то буде виявлено 7325 носіїв гена ( 293000/40 = 7325, де 40 –  частотність носійства гена в нашій популяції). Наступним етапом необхідно обстежити їх чоловіків. Має бути виявлено 183 (7325/40 = 183) подружні пари з високим ризиком народження дитини зі СМА. Що їм робити?

У цих пар є такий вибір:

  • провести передімплантаційну генетичну діагностику, а простіше – ЕКЗ з генетичним дослідженням ембріона;
  • провести пренатальну діагностику, тобто дослідження плода під час вагітності, й не допустити народження хворої дитини.

Як показує вже наявний зарубіжний досвід, 70 - 80 % подружніх пар з високим ризиком обирають передімплантаційну діагностику. Інші – пренатальну діагностику або рідше інші способи запобігти народженню хворої дитини (аж до розірвання шлюбу чи відмови від дітонародження).

До речі, якщо нашу “віртуальну” програму профілактики СМА представити у фінансовому еквіваленті, то в масштабах України вона б коштувала приблизно 300 млн. гривень. Відповідне лікування неминуче народжених дітей – приблизно 3 млрд. гривень. Ураховуючи, що в нас немає ні профілактики, ні держава поки що не покриває лікування цих дітей, ці цифри існують зараз лише у віртуальній реальності.

Що далі?

Узагалі ж, те, що я розповів, відомо достатньо давно. Можливість виявити мутацію в гені СМА, а саме SMN1, появилася в 90-ті роки 20 століття. А в 2008 році обстеження на носійство цього гена було рекомендовано Американським Коледжем Акушерів і Гінекологів (The American College of Obstetricians and Gynecologists). Тоді рекомендували обстеження на носійство гена муковісцидозу. Ці два захворювання є найбільш частою причиною дитячої смертності від спадкових захворювань. Погляньмо на еволюцію скринінгу на носійство генетичних захворювань на такій схемі:

Скринінг на СМА і муковісцидоз з’явився у світі в середині 2000-х років, а з появою нових технологій, стало можливим одночасне дослідження на носійство від 100 до 400 генів. Мета гарна – не допустити народження хворої дитини! У США затребуваність скринінгових програм на носійство генів “оживила” політика страхових компаній. Логіка їхньої активності проста – виявилося, що набагато дешевше передбачити народження хворої дитини, ніж потім витрачати величезні гроші на її лікування.

А що в нас?

А нічого. За генетичними дослідженнями звертаються пацієнти, у яких вже “щось сталося”. Перспективних (профілактичних) досліджень вкрай мало. Чому? По-перше, не дуже наші майбутні батьки про це знають і думають. По-друге, не розвинутий в нас “страховий менталітет”. По-третє, якщо в родоводі все нормально, то не ймуть віри, що можуть потрапити в горезвісний “процент ризику”. Державних програм з профілактики спадкових захворювань у нас немає і в найближчому майбутньому не передбачається. Треба бути дуже великим оптимістом, щоб уявити, що мізерно фінансована українська медицина зможе забезпечити ВСІХ МАЙБУТНІХ БАТЬКІВ АБО ВАГІТНИХ на носійство генів. Тому спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих.

Чи можна в Україні пройти ці обстеження?

Можна. Проте витрати на маркетинг у загальноукраїнському масштабі вочевидь не під силу жодній приватній клініці чи лабораторії. А державної освітньої програми просто не існує. До речі, досвід багатьох країн демонструє, що проблема не тільки у фінансовому забезпеченні програм, але й в інформованості населення про життєву необхідность таких програм. Та й знання лікарів у галузі клінічної генетики в Україні, на жаль, далекі від ідеалу. Наша медична освіта питання медичної генетики явно проігнорувала.

PS. І все-таки я залишаюсь оптимістом. Безліч публікацій про збір коштів для лікування дітей, народжених зі СМА та іншими спадковими захворюваннями, так чи інакше продукує у суспільстві бажання не потратити до “сумної статистики”. І кожна родина, позбавлена від трагедії народження хворої дитини, і кожна ненароджена хвора дитина буде великою перемогою розуму людини над природою. До того ж це обстеження буде незрівнянно дешевшим, ніж 2 млн. доларів на лікування однієї дитини…

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА