15:23 06.08.2021

Автор АНДРІЙ МАЛЬОВАНИЙ

Тваринний світ, який зникає

4 хв читати
Тваринний світ, який зникає

Андрій Мальований, Голова Державної екологічної інспекції України, державний службовець
 

Що робити, аби зупинити депопуляцію української фауни

687 видів тварин планується включити до оновленої Червоної книги України. Це на 20% більше, ніж було в її попередній редакції! Таку сумну тенденцію маємо з початку 90-х років: різноманіття тваринного світу зменшується і все більше представників фауни потребують захисту від цілковитого знищення. На межі вимирання сьогодні бурі ведмеді, рисі, лісові коти, лосі, горностаї та багато інших тварин.

Головна причина – це діяльність людини у всіх її проявах. Вирубуються ліси і розорюються поля та степи, які є середовищем життя для багатьох представників фауни. Квітне браконьєрство – в 2020 році 62% від усіх порушень законодавства про довкілля, виявлених ДЕІ, складали саме випадки незаконного полювання. Внесок у деградацію тваринного світу роблять і глобальні кліматичні зміни. Навіть види, які швидко адаптуються, не встигають до них пристосуватися і тому гинуть.

При таких загрозах надзвичайно важливо створити дієву та ефективну систему захисту тваринного світу. І Державна екологічна інспекція в межах власних повноважень докладає до цього максимум зусиль. До функцій ДЕІ належить контроль за використанням і відтворенням видів тварин, занесених до Червоної книги, а також за тим, як утримуються тварини в неволі, як здійснюється їх вивезення і ввезення, чи дотримуються мисливці правил полювання.

На майже тисячу перевірок, які минулого року здійснила Інспекція у сфері тваринного світу, припадає близько 2 тисячі складених протоколів про адмінпорушення та 3,5 млн. грн. збитків, завданих довкіллю порушниками. А у першому півріччі за порушення у цій сфері вже складено понад 700 адмінпротоколів.

Ми розуміємо, що захист тварин сьогодні недостатньо регулюється нормативно-правовими актами. І тому виступаємо з ініціативами щодо його вдосконалення. Так, наприклад, ДЕІ розробила зміни до Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах. Вони вже запрацювали і тепер власники мають протягом доби повідомити Держекоінспекцію про набуття диких тварин у власність. Так само слід інформувати про їхню загибель або зникнення. А найважливіше – Інспекція отримала право вилучати тварин, якщо вони утримуються неналежним чином, і передавати їх до зоопарків та центрів реабілітації.

Боротьба з браконьєрством, яка є одним з магістральних напрямків роботи ДЕІ, наштовхується на низку перепон. І головна з них – це занадто низькі штрафи. За незаконне утримання диких тварин у неволі – максимум 1700 грн., за порушення правил використання об’єктів тваринного світу – 340 грн,  за порушення правил полювання – до 1020 грн., у випадку рецидиву – до 2040 грн. Максимальна санкція передбачена Кримінальним кодексом – 3 роки обмеження волі, але вона практично ніколи не застосовується.

Збитки за знищення тварин аж ніяк не компенсують шкоди, завданої довкіллю. Наприклад, за вбиту рідкісну в Україні рись браконьєр сплатить лише 20 тис. грн.

А ще браконьєри часто краще оснащені і більш мобільні, ніж інспектори. Потрібна послідовна модернізація матеріально-технічної бази ДЕІ. Щоб всюдиходи, човни, тепловізори, дрони та інші засоби контролю завжди знаходились під рукою і їх можна було використати у будь-який момент.  

Лісомисливіські господарства в теорії мали б оберігати тваринний світ, але, насправді, нерідко буває навпаки. Працівники зацікавлені, щоб якнайбільше мисливців побувало в їхніх лісах, бо тоді лісгоспи отримають більше коштів від купівлі відстрільної картки для полювання.

Аби змінити цю парадоксальну ситуацію, треба негайно долучати Держекоінспекцію до погодження проектів лімітів на мисливський вилов тварин і до обліку їх кількості (таксації).

Є проблеми і під час перевірок Інспекцією дельфінаріїв, які часто є місцем безжальної експлуатації тварин. До того ж майже усі вони порушують закон, бо утримують дельфінів у середовищі, де відсутня природня морська вода.  Наразі уніфікований акт, який складається інспекторами під час перевірки, не містить посилання на Правила і норми утримання дельфінів в умовах неволі. Це дозволяє порушникам уникати відповідальності.

Таким чином, захист тваринного світу України є одним із пріоритетних завдань екологічного контролю. Але важливо посилити його ефективність, збільшивши штрафи, надавши ДЕІ додаткові повноваження та модернізувавши її матеріально-технічну базу. Важливо усвідомлювати, що біорізноманіття – це невід’ємна складова кращої екології, а, отже, і кращої якості життя людей.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА