12:14 29.09.2021

Автор ІГОР КЛИМЕНКО

Чи накриє країну хвиля підробленої COVID-документації?

4 хв читати

Ігор Клименко, Голова Національної поліції України

 

 

Україна на порозі чергового локдауну. Він обов’язково трапиться, якщо населення не вийде з режиму "релакс" та не почне вакцинуватися і серйозніше ставитися до обмежувальних заходів. Керівництво Міністерства охорони здоров’я вже заявило, що певні привілеї під час можливого локдауну матимуть вакциновані громадяни. А там, де є привілеї, з’являються і зловживання. В цьому конкретному випадку ми говоримо про підроблення COVID-тестів та сертифікатів вакцинації.

Яка відповідальність очікує тих, хто підробляє COVID-документацію?

Так, почнемо відразу із головного. Бо це те, що завжди цікавить всіх найбільше. Вагоме слово в цьому процесі каже Кримінальний кодекс. Бо вміщує він немалий перелік статей, під які підпадають дії і людини, яка виготовляє та продає підроблені документи, так і того, хто їх використовує потім.

Загалом з початку року поліцією відкрито 350 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. При цьому у 70% зареєстрованих злочинів особам вже повідомлено про підозру.

Варто також зауважити, що 21% всіх проваджень цієї категорії розпочато за матеріалами працівників Служби безпеки України, а 19% – за даними Прикордонної служби України.

Найчастіше все ж таки слідчі кваліфікують такі злочини за ст. 358 ККУ, повна назва якої "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів". Покарання за виготовлення, збут – від штрафу, який може сягати 17 тисяч гривень, і до  5 років позбавлення волі. Якщо ж особа використовує підроблені довідки чи сертифікати, то санкція передбачає покарання від штрафу в розмірі до 850 гривень і до обмеження волі на строк до 2 років. 

І саме за цією статтею зареєстровано 320 з усіх 350 наявних кримінальних проваджень.

Так кваліфікують, коли схема найпростіша – банальне малювання довідок та сертифікатів у програмі фоторедагування. Як правило, свої послуги "фотохудожники" рекламують через Телеграм-канали та оголошення в Інтернеті. Грішать цим і працівники турагенств, які пропонують клієнтам повний пакет для виїзду за кордон.

Минулого тижня на Запоріжжі поліцейські викрили представницю турагенства, яка виготовляла та збувала підроблені ПЛР-тести клієнтам для перетину державного кордону. Вартість однієї довідки складала 500 грн. Медична документація видавалася на бланках з підробленою печаткою однієї з лікарень Запоріжжя та фальшованим підписом завідувача лабораторії.

Однак з часом схеми підроблення COVID-документації набули складніших форм. До безпідставної видачі довідок та сертифікатів долучилися деякі медпрацівники. І, здається, навіть внесення даних  у реєстр та відображення їх у додатку "Дія" вони сприйняли як виклик, намагаючись довести, що гроші можуть перемогти всіх. Але в таких випадках дуже гармонійно працює Кіберполіція разом із Мінцифрою.

Так, тиждень тому у Дніпрі поліцейські викрили двох осіб у внесенні до електронних баз Міністерства охорони здоров’я неправдиві відомості про вакцинацію. Медпрацівниця спільно зі знайомим виготовляли міжнародні сертифікати про вакцинацію від COVID-19 без проходження такої процедури. Свої послуги пропонували у месенджері. За 1500 гривень пропонували сертифікат про вакцинацію без внесення даних особи до бази електронної системи охорони здоров’я. Натомість за 6 000 гривень – сертифікат із внесенням даних до бази МОЗ.

А зустрічаються випадки справді віртуозної майстерності деяких медпрацівників. Як-от на Черкащині.

27 вересня кіберполіція викрила сімейну лікарку, яка за 5 тисяч гривень обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів. Навіщо? Бо з помилками нереально було згенерувати сертифікат у застосунку "Дія". І надалі медпрацівниця видавала паперові COVID-сертифікати, завірені власною печаткою.

Наведені вище схеми зловмисників підпадають під статтю 362 ККУ – "Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї". Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Таких фактів ми поки зареєстрували близько 20.

Хто та як перевірятиме COVID-сертифікати на справжність?

Якщо ж таки повний локдаун трапиться знову, то вакцинованим особам обмежень буде менше. Саме через це багатьом так хочеться мати внутрішній сертифікат вакцинації. І замість того, аби щепитися, вони шукають варіанти, які я описав вище.

Але кожен сертифікат та довідка має QR-код, який підтверджує достовірність медичного документу. І компетентні органи мають право перевіряти їх чинність – це Держпродспоживслужба, органи місцевої влади тощо. І Національна поліція також є в цьому списку, хоча й не визначена відповідальною в цьому процесі.

Спільно з Мінцифрою ми розробили та розпочали інтеграцію відповідного програмного забезпечення на планшети поліцейських, щоб вони могли швидко та безперебійно перевірити сертифікат з "Дії" або сканувати паперовий його варіант. Приблизно так, як працює зараз перевірка водійських посвідчень. За декілька днів цей процес повністю налагодиться.  

Мене часто запитують, чи можна перемогти підроблення COVID-документації. Звісно, можна. Якщо усунути єдину схему: попит-пропозиція. Допоки будуть ті, хто замовляє та платить гроші, свій бізнес розвиватимуть ті, хто підробляє документи та заробляє на цьому.

Куплений сертифікат вакцинації може допомогти вам без обмежень повечеряти в ресторані. Але він не врятує вас від хвороби і її можливих жахливих наслідків. Подумайте про це.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА