10:16 25.04.2024

Автор ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

5 хв читати
Держлісагентство проти Червоної книги

Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру

 

У Лісовому кодексі України є багато правильних фраз щодо необхідності охорони біорізноманіття, червонокнижних видів флори та фауни у лісах. Однак записані вони там на рівні порожніх декларацій, які ніяк не змінюють проблеми. А проблема полягає в тому, що Держлісагентство України, як орган, що реалізує державну політику  у сфері лісового господарства, розглядає ліс виключно як склад дров, що вертикально стоять. Звідси у всіх лісах країни практично без жодних обмежень проводяться масові рубки, які нищать усе живе. Крім цього, Держлісагентство України постійно виступає проти будь-яких заходів щодо законодавчого обмеження рубок лісу з метою охорони природи.

Рубки лісу- головна причина нищення рідкісних  лісних видів. Особливо це стосується рідкісних видів рослин, занесених до     Червоної книги України. Рослини, на відміну від тварин, втекти або відлетіти від сокири та бензопили не можуть. Аналіз Червоної книги України показує, що рубки лісу шкодять місцям зростання 148 червонокнижних видів флори, або майже 20 % від усіх занесених до неї рослин та грибів. На жаль, так звана «оцінка впливу на довкілля», яка проводиться перед проведенням суцільних рубок, практично не захищає від суцільних рубок популяції  червонокнижних рослин. Щодо вибіркових рубок, то в цьому випадку немає взагалі ніякої оцінки впливу на довкілля. Лісники або не знають про зростання на відведеній під суцільну рубку ділянці з рідкісними рослинами, або свідомо дезінформують Міндовкілля України, яке дає їм дозвіл на рубку.Крім цього, до матеріалів лісовпорядкування Ліспроектом спеціально не вписується інформація про місця проростання рідкісних рослин. Що дозволяє лісникам практично вільно знищувати рідкісні рослини рубками.

Рідкісні рослини губить не просто рубання дерев, а весь комплекс лісогосподарських робіт. Що є суцільною рубкою лісу? Це не просто валка дерев. Завдяки різним лісогосподарським маніпуляціям рідкісним рослинам наноситься максимальна шкода у різний спосіб. Основний збиток популяціям рідкісних рослин при проведенні суцільних рубок дерев завдається завдяки тому, що важка техніка своїми колесами, а також шляхом трелювання повалених дерев розриває лісову підстилку і знищує рослини.

Це ж відбувається і при спалюванні порубочних залишків на місцях їхнього зростання. Потім лісники на місці рубки роблять корчування пнів старих дерев і дискування грунту для посадки саджанців дерев, чим знищують коріння  рідкісних рослин, що залишилися в землі. Слід зазначити, що дискування як метод обробки грунту спеціально застосовується як ефективний спосіб знищення рослин. “Дискування – це недорогий, механічний спосіб обробки верхнього шару землі, який розпушує грунт і зрізує бур’яни” – пишеться в одному з посібників з дискування. Велику шкоду рідкісним рослинам завдає також прокладка  по популяціям рідкісних рослин лісових доріг для вивезення деревини. Однак головну шкоду рідкісним рослинам, які дивом вціліли після суцільної рубки і посадці дерев, завдає застосування гербіцидів -гліфосат, раундап, гліфоган та ін. які невибіркові і тому повністю знищують всі рослини.

Також з метою знищити всі рослини, які ростуть поряд з молодими деревами, лісниками застосовуються сапки, косарки та трактори зі спеціальними інструментами.

Нами підраховано, що знищення незаповіданих місць червонокнижного  вовчоягідника борового суцільними рубками з подальшою посадкою монокультур сосни на Черкащині за останні 45 років становило в середньому 2% місць зростання на рік. Таким чином за цей час було знищено до 90% місць зростання вовчоягідника. В даний час швидкість знищення незаповіданих популяцій вовчеягідника в Черкаській області є 18% популяцій вовчеягідника на рік. За такого темпу вони можуть бути повністю знищені за 5 років.

Знищення незаповіданих місць зростання червонокнижного  дифазіаструму в Чернігівській області суцільними рубками за останні 6 років становить 6% місць зростання на рік. Тобто протягом 6-7 років незаповідані місця зростання дифазіаструму можуть бути повністю знищені суцільними рубками.

Суцільні та вибіркові рубки в незаповіданих місцях зростання червонокнижних підсніжників (Київська, Черкаська, Вінницька, Житомирська) області ведуться з великою інтенсивністю і становлять зараз кожну третю-четверту незаповідану ділянку на рік. Швидкість знищення чи пошкодження ділянок із підсніжниками  у тих областях становить 25%-30%  незаповіданих популяцій на рік.Ми підрахували, що після проведення суцільної рубки та посадки лісу кількість підсніжників  на даній ділянці може зменшитися у сотні разів ( наприклад у Криковецькій дачі у Вінницькій області у 120-360 разів).

Після проведення суцільної рубки та посадки лісу кількість  червонокнижної черемші на даній ділянці може зменшитись у сотні разів ( у лісі у с. Лінетчина Вінницької області у 620 разів).

Після проведення вибіркової рубки кількість підсніжників  на  ділянці  зменшується приблизно у  10 раз.Кількість птахів у місцях проведення вибіркових рубок зменшується в 2-3 рази, у місцях проведення суцільних рубок їх практично не залишається зовсім.

Зміна породного складу лісу (на сосновий, ялиновий, ялицевий, дубовий) завдяки штучному лісонасадженню на місці вирубки може повністю знищити популяції рідких рослин і тому має бути заборонена. Цілком повинні бути також заборонені суцільні рубки.Ліси природного походження мають бути законодавчо виведені з господарської діяльності та виділені в особливу окрему категорію з максимальним ступенем захисту, включаючи заборону на їх переведення у категорію експлуатаційних лісів та землі інших категорій.Повинна бути введена заборона використання гербецидів при посадці дерев.Необхідно надати права місцевим громадам на обмеження рубок лісу  на їх території.

Знищення або заподіяння шкоди рідкісним видам тварин і рослин заборонено Законом «Про Червону книгу України» та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Проте правозастосовна практика з боку екоінспекцій чи екологічних прокуратур показує, що охорона рідкісних видів від рубок практично не проводиться. Якби лісників карали за знищення рідкісних рослин, таких страшних фактів було б менше.

Окрім іншого, зараз практично застопорилося створення нових заповідних територій для охорони рідкісних рослин і тварин у лісах. Міністр Міндовкілля  України Р.Стрілець практично не приділяє цьому уваги.

Загальний висновок такий- найближчим часом у лісах України масовими рубками буде знищено багато  видів рідкісних видів рослин і тварин. Проте державі, як я бачу, до цього немає жодної справи.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА