15:56 26.02.2024

Автор СЕРГІЙ ТАРУТА

Маємо перейти від розуміння, що ми аграрна держава, яка годуватиме Європу, до розуміння, що ми держава високоінтелектуальна

2 хв читати
Маємо перейти від розуміння, що ми аграрна держава, яка годуватиме Європу, до розуміння, що ми держава високоінтелектуальна

Сергій Тарута, народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку, промисловець

 

Теза уряду, що ми будемо сировинною базою для Європи – теза небезпечна. Немає жодної успішної держави, яка б не пройшла індустріально-інноваційний шлях. І у нас промислово-індустріальна країна з високим рівнем наукоємних секторів, з максимальною переробкою в аграрній промисловості. Маємо зробити так, щоб в Україні було створено хаб, наприклад, з виробництва напівпровідників.

Українські айтівці вже працюють практично в усіх країнах світу. І ми маємо перейти від розуміння, що ми аграрна держава, яка годуватиме Європу, до розуміння, що ми держава високоінтелектуальна.

Політика щодо освіти, ролі науки, ролі людини має змінюватись. Особливо зараз, коли перемовини з ЄС перейшли зі стадії очікування до стадії активного перемовного процесу. Величезне значення для майбутньої конфігурації взаємовідносин з ЄС має той формат домовленостей по кожному з напрямків, який би максимально захищав інтереси української економіки.

Щодо демократичних цінностей – європейські стандарти найкращі. Тут немає потреби в дебатах. А от у тому, що стосується економічної частини, промисловості, соціального блоку – тут, звісно, потрібно проаналізувати досвід перемовин Польщі, Чехії, які по кожному з розділів захищали власні національні інтереси. Це великий виклик.

І мене зараз найбільше турбує, що сьогодні уряд, без залучення представників реального сектору, асоціацій, Федерації роботодавців тощо, без представників парламенту навіть, самостійно веде перемовини. Відповідно і аргументів у них менше. А наше завдання – захистити економіку України. І бути сильною країною серед сильних, а не найбіднішою в ЄС. 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА