18:51 18.07.2013

Для повернення довіри українців міліції необхідно потом і кров'ю "змити" Врадіївку - експерти

3 хв читати

Експерти вважають доцільним проведення повсюдної переатестації співробітників міліції, а також системних реформ, ефективність яких дасть змогу повернути міліції довіру населення, яке було втрачено після подій у Врадіївці (Миколаївська обл.).

Під час круглого столу в четвер у газеті "Комсомольская правда в Украине" колишній виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ, голова консультативно-експертної ради при МВС України Михайло Корнієнко висловив думку про те, що події, подібні до тієї, яка трапилася у Врадіївці, відбуваються тоді, коли немає заходів із боку керівництва районного та обласного рівнів.

"Якби своєчасно було вжито заходів, то такого б не було. Я ставлю себе на місце начальника УВС області, і я його не розумію... Цього Дрижака (фігурант справи про побиття та зґвалтування жительки Врадіївки старший лейтенант Євген Дрижак - ІФ) слід було не ховати в райвідділі, а вести до прокуратури", - висловив думку М.Корнієнко.

При цьому він наголосив, що йому відома позиція глави МВС і центрального апарату міністерства - вона "жорстка і послідовна".

"Необхідно починати роботу на місцях і подивитися, хто там перебуває", - зазначив він.

На переконання М.Корнієнка, для того, щоб почати змінювати ситуацію на краще і спробувати повернути втрачену, і без того низьку, довіру українців до міліціонерів, необхідно провести повсюдну, на території всієї України, переатестацію співробітників міліції. Такий процес, за його словами, слід проводити із залученням громадськості.

"Необхідно пропустити весь особовий склад міліції через сито комісії (з переатестації - ІФ)", - сказав він.

При цьому, на думку експерта, також необхідно системне реформування правоохоронних органів. Зокрема, за словами М.Корнієнка, слід приймати до міліції цивільних юристів, а на рівні навчальних закладів необхідно переглянути програми, а також опікуватися морально-етичним вихованням майбутніх міліціонерів.

У свою чергу, начальник інспекції особового складу МВС України Богдан Лизогуб висловив думку про те, що при доцільності проведення переатестації не можна вести мову про те, що необхідно звільнити весь особовий склад міліції: "Не можна звільнити всіх, інакше буде колапс. Це апріорі нереально".

За його словами, необхідно "методично переглянути весь особовий склад". Він також повідомив, що у разі виявлення за заявами громадян будь-яких порушень закону з боку співробітників міліції відкриватимуться кримінальні провадження і проводитимуться відповідні розслідування.

Щодо того, куди скаржитися українцям на дії співробітників міліції, то, за словами Б.Лизогуба, слід звертатися до фахівців на рівні обласних апаратів органів внутрішніх справ або ж до міністерства.

При цьому Б.Лизогуб наголосив, що він вірить в те, що системні реформи правоохоронної системи зможуть поліпшити ситуацію і повернути до колишнього рівня - до подій у Врадіївці - довіру українців до міліціонера.

"Я вірю в реформу. Вона має здійснитися, але необхідно не нагнітати суспільне протистояння", - наголосив він.

Голова Профспілки працівників міліції України Анатолій Онищук також поділяє думку своїх колег про те, що необхідно починати активну роботу з особовим складом міліції на території всієї України.

"Системі доведеться потом, і кров'ю змивати Врадіївку. І все залежатиме від того (імідж міліції і повернення довіри українців - ІФ), наскільки системними і ефективними будуть ці реформи", - зазначив він.

Водночас А.Оніщук поскаржився на те, що український міліціонер не захищений соціально, і зарплата у нього досить низька для того, щоб належним чином виконувати свої обов'язки.

Суспільство, за його словами, "ставить дуже високі вимоги до міліціонера, але немає зворотного процесу".

Він також закликав не нагнітати ситуацію, оскільки за умови повного нівелювання позитивного іміджу міліції ніхто не піде працювати у правоохоронну систему, а нинішні міліціонери звільнятимуться.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА