16:37 13.05.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Як політики програють війну на інформаційних телеканалах

5 хв читати
Як політики програють війну на інформаційних телеканалах

Сергій Биков, політичний консультант, голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ»

Скільки дивлюся і ходжу на ефіри, складається враження, що в Україні тільки два політики розуміють суть інформаційного ТБ і правильно його використовують. Це Порошенко і Медведчук.

Решта – сприймають інформаційне ТБ як загальнонаціональні канали на кшталт «1+1» або канал «Україна». На інформаційно-розважальних каналах основа – це розваги: серіали, футбол, ток-шоу, як онучка відкусила дідові вухо через родове прокляття. 

Основна політика на таких телеканалах – це новинний блок й іноді вшиті в новини інтерв'ю. Окремо є ще програми розслідувань і центральні ток-шоу на кшталт «Право на владу» або «Свобода слова», які кілька днів обговорюють на кожній кухні. Але й ток-шоу більше переходять на інформаційні канали, «Шустер live» яскраве цьому підтвердження.  

Приклад хорошого інтерв'ю, вшитого в новинний блок, – це інтерв'ю Дениса Шмигаля Олексію Ліхману в «Подробицях» на каналі ІНТЕР. Ключове: інтерв'ю вшито в блок новин і є його невід'ємною частиною. Провали по рейтингах мінімальні, адже аудиторія дивиться не стільки інтерв'ю, скільки чекає продовження новин. Принагідно політик в інтерв'ю співає свої політичні куплети. Але головне тут – новини, а не куплети політика. І дуже важливо, щоб з цих куплетів можна було зробити справжні новини, які увійдуть до наступного новинного блоку.

На інформаційному ТБ цілий день гнуть певну лінію. Наприклад, Медведчук виступив із черговою заявою, і в студії його каналів з ранку до вечора обговорюють сказані ним слова, нанизуючи їх на події, які показують у прямому ефірі. І гості телеканалів насправді обговорюють заяви Медведчука крізь призму подій, які відбуваються прямо зараз. Така ж історія на Прямому каналі, де з ранку до вечора гості обговорюють живі події через призму «при Пороху було краще». Тож не дивно, що «Прямий» впевнено закріпився на лідируючій позиції серед інформаційних каналів.

ТОП-канали* за квітень 2020 року (Вік 18-54, міста 50+)

Канал

Вік 18-54,        міста 50+

rat%

shr%

18

Прямий

0,12

0,82

19

News One

0,10

0,67

20

Канал 24

0,10

0,66

22

Канал 112

0,09

0,59

26

Канал Z(ZIK)

0,07

0,44

27

Еспресо ТВ

0,05

0,33

28

5 канал

0,05

0,33

*ТВ-Панель Nielsen на замовлення Індустріального телевізійного комітету

 

Інформаційні канали мають аудиторію з усталеними політичними поглядами. І цій аудиторії з екрану згодовують інформаційну капусту, яку ця аудиторія хоче жувати. Головне на інформаційному ТБ – принцип тотальності. З ранку до вечора потрібно давати аудиторії ту політінформацію, яка потрібна своїй аудиторії.

Ще один важливий аспект інформаційного ТБ – це конфлікт та умовний баланс думок. Якби на Прямому не було б жодного слова «ворожих» політиків та експертів, то дивитися було б нудно, прісно і фу-фу-фу. А коли в студії два політика-противники і три нібито незалежні експерти – розгортається і драма, і скандал. Ще гарна історія, коли в студії два гостя – основний, який задає тон дискусії, і «ні риба ні м’ясо», який відтіняє основного гостя. Основним гостем може бути політик чи експерт, який «від чистого серця» підтримує політику власника телеканалу. В результаті, у глядача формується враження балансу, але основний спікер виявляється переконливішим. І глядач підсвідомо віддає перевагу основному, сильному спікеру. І плювати, що він каже. Адже на ТБ не важливо, що ти говориш, головне – як ти це говориш. Просто не всі розуміють, що політичні виступи – це не для мізків, а для сердець. А серця, вони ж як свічки – їх запалювати треба.

Часто у політиків спрацьовує старорежимна історія, що незручні теми не можна обговорювати. Цим часто грішить і нова влада. До останнього моменту ми не бачили офіційної позиції Офісу Президента щодо «велюрового скандалу» і щодо гуманітарно-комерційного рейсу літака «Мрія». Замовчування – стратегічна помилка в інформаційну епоху. Зараз все на виду і на поверхні. Сховати маски під стіл не вдається. Люди змінилися, вони інакше сприймають інформацію. Якщо раніше замовчування спрацьовувало, то сьогодні – аж ніяк. Якщо влада замовчує скандал, як з рестораном «Велюр», який належав Миколі Тищенку і продовжив працювати під час карантину, то люди підсвідомо вважають його правдивим. Відверто кажучи, сьогодні замовчування проблеми можна прирівняти до визнання провини.

Британський Financial Times писав, що Президент Володимир Зеленський може спиратися на підтримку каналу «Україна 24», який входить до медіагрупи Ріната Ахметова. Але навіть на цьому телеканалі в дні криз з рестораном «Велюр» або гуманітарно-комерційним рейсом літака «Мрія» ці теми не порушували. Хоч якось обговорювати ці питання на телеканалі стали тільки після виступу Кирила Тимошенка в ток-шоу «Свобода Слова» на ICTV. Можна припустити, що хтось не хотів обговорювати скандал, який був «на вухах» на кожній кухні і на інших інформаційних каналах. Якщо ми дійсно сприймаємо «Україна 24» як телеканал, який показує позицію всієї влади, то в студію потрібно було посадити експерта, який пояснив би, що насправді робить влада і що скандал роздули вороги. І при цьому зробити, наприклад, телефонне включення когось зі слабких опозиціонерів. За таких умов експерт в студії розбив би в пух і прах слова опозиціонера і пояснив людям, що було «насправді».

А ось всі ці ваші теплі праймові інтерв'ю на інформаційних каналах в стилі «цьомки-цьомки» нікому не потрібні, якщо наступного дня це інтерв'ю не будуть обговорювати на цьому ж інформаційному каналі. Теплі інтерв'ю давайте на центральних каналах – в новинному блоці це заходить. А так, інтерв'ю має бути жорстким і колючим. Як Скрипін із Царьовим або Гордон із Поклонською. Там конфлікт на кожному кроці, в кожному запитанні і в кожній відповіді.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА