16:00 27.05.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Чи з'явиться альтернатива Кличку, Труханову, Філатову і Кернесу?

4 хв читати
Чи з'явиться альтернатива Кличку, Труханову, Філатову і Кернесу?

Сергій Биков, політичний консультант, голова аналітичного центру «ІНПОЛІТ»

 

Кожну виборчу кампанію можна охарактеризувати єдиним трендом. На виборах 2014 року це були патріоти. На місцевих 2015-го – патріотичні господарники. На парламентських 2019-го – нові обличчя. Епідемія коронавірусу диктує умови й найближчих місцевих виборів. Є висока ймовірність того, що медики стануть новим трендом регіональних кампаній.

 Чи означає це, що Віталій Кличко або Борис Філатов підуть на курси санітарок? Навряд чи. По-перше, вже пізно, а по-друге, вони наразі почуваються відносно впевнено. Публічна соціологія свідчить, що поки вибори проходять "між поганим і гіршим".

Схожа історія була на президентських виборах 2019 року, коли до новорічного звернення Зеленського, вибір був між Порошенком і Тимошенко. Іншої альтернативи українці не бачили, хоча й був відповідний запит. Тоді з'явився Володимир Зеленський, який увірвався в перегони і виявився безальтернативним кандидатом. Хоча його і критикували, що мало політичного досвіду. Та й взагалі, який президент з коміка? Виявилося, що людям потрібно було саме це. Свіжа соціологія "Рейтинг" підтверджує, якби вибори повторилися сьогодні, результат виявився б ще вищим.

Звичайно, місцеві вибори – не президентські. Тут зазвичай обирають "міцних господарників", які оточують себе схемниками, або місцевих ділків, які вже давно поділили корупційні гроші. Знову ж таки – вибір "між поганим і гіршим".

Альтернативою можуть стати медики, які ділом заслужили довіру людей. Особливо це стосується молодого покоління управлінців медсфери, які не заплямовані корупційними скандалами. Саме лікарі можуть повторити "феномен Зеленського" на місцевих виборах.

У Києві є армія кандидатів, яких штампують в соціологічних дослідженнях і які можуть піти в мери. Тут і Тищенко, і Пальчевський, і Притула, і навіть Гордон. Але їх усіх без проблем перемагає чинний мер Віталій Кличко. Особливо, допоки неясно, хто піде від партії влади.

Я б звернув увагу на Віктора Ляшка – головного санлікаря України. Молодий і стабільний управлінець. Йому всього 40 років, він рівно вибудовує свою кар'єру і має політичні амбіції. При цьому від нього ми не чуємо істерик чи гострих випадів. Віктора Ляшка поважає Президент, а парламентарії вважають дуже виваженим. Але ключові показники для політика –  впізнаваність і довіра. З цим у Ляшка все добре. Свіжа соціологія показує, що йому довіряє 41% українців, а знають – взагалі 80%. До речі, за рівнем довіри Ляшко переплюнув і профільного міністра, і колишніх керівників МОЗ. Хороші стартові показники, погодьтеся.

Фактично, Ляшко може конкурувати з мером будь-якого міста, але кращі показники він може отримати в столиці. Якщо він таки піде на вибори – Кличку варто напружитися.

В Одесі Геннадій Труханов, як і Віталій Кличко, залишається безальтернативним кандидатом. Ключове – поки що.

Але і тут може вистрілити "медична історія". Нинішній Міністр охорони здоров'я Максим Степанов цілком може поборотися з Трухановим. Він – місцевий, свого часу заблокував порошенківську програму "турбота", коли намагалися за бюджетні кошти здійснювати підкуп виборців. Також він змінив на посту глави МОЗ істеричного Іллю Ємця, який хотів вводити надзвичайний стан по всій країні.

Звичайно, до Максима Степанова є багато запитань щодо держзакупівель, зокрема нардеп від "Голосу" Ольга Стефанишина постійно критикує Міністра за придбання костюмів біологічного захисту. Вона навіть саркастично називає його не Максим Степанов, а Максим Костюмов.

Проте, я вважаю, всі скандали з медзакупівлями відійдуть у минуле, а якщо були порушення – цим займуться правоохоронці. Адже Президент Зеленський взявся особисто контролювати процес державних закупівель медичних товарів.

У Харкові, якщо хтось і може намагатися конкурувати з Геннадієм Кернесом, – це лікар вищої категорії Євген Комаровський. Той самий доктор Комаровський, який розвінчував міфи, що коронавірус передається статевим шляхом, змусив провітрювати дитячі садки і прибрати з кімнат цибулю.

З Дніпром ситуація складніша. Там є декілька кандидатів від лікарів, які можуть намагатися посунути мера Бориса Філатова. Наприклад, гендиректор обласної реабілітаційної лікарні Інеса Шевченко, яка оголосила безстрокове голодування проти другого етапу медреформи. Також ходять чутки, що в мери Дніпра може піти головний лікар обласної лікарні Сергій Риженко. Однак до Риженка є багато запитань. Зокрема, він пройшов до Дніпропетровської облради від БПП, що істотно зменшує його шанси на виборах.

Упевнений, у найближчі місяці ми побачимо більшу кількість кандидатів у місцеву владу саме від медичної сфери й ми не будемо обирати "між поганим і гіршим".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

ДАНА ЯРОВА

Децентралізовані закупівлі: як гроші з бруківки спрямувати на дрони?

ОЛЕКСАНДР ІСНЮК

Реалії сільського господарства під час війни: як бізнесу залучити торговельне фінансування

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА