09:28 24.07.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Домовленість в ТКГ як перший крок до контролю над кордоном

2 хв читати
Домовленість в ТКГ як перший крок до контролю над кордоном

Сергій Биков, Глава аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

 

Можна ставитися до Банкової скільки завгодно критично, але команді президента вдалося зрушити процес переговорів щодо Донбасу з мертвої точки, куди його завела попередня влада.

Від Тристоронньої контактної групи (Мінської) надійшли хороші новини – в режимі відеоконференції домовилися про всеосяжне припинення вогню з 27 липня. Можна припустити, що допомогли рідні стіни, в яких залишалися учасники переговорів, але швидше справа в роботі українського дипкорпусу на зустрічах у Берліні й Парижі влітку цього року. Цю новину можна сміливо назвати першим серйозним прогресом у переговорах.

Ситуацію на фронті протягом останнього пів року навряд чи можна назвати зовсім "тихою", однак інтенсивність вогню помітно знизилася. При цьому шокуючі епізоди продовжують траплятися, але мають вони швидше характер поодиноких випадків, як-от недавня історія з військовим медиком. Якщо з новими домовленостями вдасться істотно скоротити або, навіть можна сподіватися, звести до нуля кількість обстрілів на тривалий час і тим самим зберегти життя й здоров’я ще більшій кількості українських вояків – це буде вже чудовий результат.

Чи варто говорити, що просування вперед стало можливим завдяки злагодженій роботі українського дипкорпусу. Між зустріччю лідерів "четвірки" і нинішніми домовленостями минуло так багато часу саме тому, що наші дипломати не відступали, кажуть в дипломатичних колах. Тож переговори не можна назвати простими.

Інформація, яка просочується з різних джерел з Банкової, свідчить, що команда Зеленського готує більш інтенсивні кроки та має намір вивести переговори з того глухого куту, в який пошук компромісу зайшов в останні роки правління Порошенка.

Що ж, саме час сподіватися, що всі сторони будуть дотримуватися домовленостей, і незабаром ми почуємо хороші новини, які наблизять припинення війни на Сході. Наступними кроками повинні бути виведення іноземних військ, роззброєння незаконних формувань і контроль над кордоном.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА