16:09 29.01.2021

Автор АНТОН РОВЕНСЬКИЙ

За чим стежити в Європі в 2021 році?

5 хв читати
За чим стежити в Європі в 2021 році?

Антон Ровенський, магістр міжнародних відносин, політолог-міжнародник

 

2020 став роком вкрай важких випробувань для світової політичної, економічної і соціальної систем. Прогнози на 2021 рік у інформаційному полі варіюються від апокаліптичних до надоптимістичних. Мета нижчезазначеного матеріалу – розглянути ключові інтриги 2021 року на Європейському континенті.

Відносини ЄС і США при Джо Байдені

Епоха консерватора Дональда Трампа стала непростим випробуванням для трансатлантичної єдності і його прихильників. Сьогодні ж істеблішмент Євросоюзу висловлює оптимізм у зв'язку з обранням Джо Байдена, щоправда повернення до часів 2004-2016, коли відносини США і ЄС, який переживав кілька хвиль розширення, перебували в найвищій точці, очікувати не варто. За останні роки, крім посилення економічної конкуренції між європейськими та американськими компаніями, на порядку денному виявилося безліч питань, де позиції Вашингтона і Брюсселя розходяться. Серед них – питання безпеки, цифрового суверенітету, реформи міжнародних інституцій, санкційної політики, відносин з третіми державами. У адміністрації Байдена наявні інструменти для усунення частини суперечностей, що виникли між США і ЄС в епоху Трампа, питання в тому, наскільки вистачить політичного ресурсу і волі у Білого дому для реалізації подібних ініціатив в умовах зростання внутрішньополітичної турбулентності в Штатах. Крім того, європейські консерватори, оплотом яких нині є Польща і Угорщина, що орієнтувалися на Трампа, здатні перешкодити ряду ініціатив команди Байдена на європейському напрямку.

Вибори в Німеччині

Чинний канцлер ФРН Ангела Меркель в кінці нинішнього року планує завершити політичну кар'єру.  Інша справа, що, з високою долею ймовірності, "курс Меркель" у внутрішній політиці Німеччини істотних змін не зазнає незалежно від результатів ХДС / ХСС на парламентських виборах – 2021 і імені майбутнього канцлера. Інша річ, що Німеччині буде потрібен певний час на вибудовування нових політичних балансів "після Меркель", що знизить міжнародну активність офіційного Берліна, а відповідно стане передумовою для загострення лідерства всередині Євросоюзу. Ймовірно, на тлі відходу Меркель трансформацій в Німеччині прапор лідера ЄС спробують підхопити канцлер Австрії Себастьян Курц і Еммануель Макрон, якому в 2022 році має бути переобиратися на другий президентський термін у Франції.

Зростання геополітичних амбіцій Туреччини

Туреччина під керівництвом Реджепа Тайїпа Ердогана стала одним з найбільш активних гравців світової політики. За підсумками 2020 року Ердоган успішно зіграв відразу на декількох геополітичних "шахових дошках", включаючи Східне Середземномор'я, Північну Африку і Близький Схід, Закавказзя. Відмовлятися від своїх міжнародних амбіцій Ердоган не має наміру, поступово звертаючи погляд на Балкани і Центральну Азію. При цьому геополітичні успіхи Туреччини істотно відстають від темпів економічного зростання республіки, що створює ризики втрати офіційною Анкарою стратегічного темпу на пріоритетних для Ердогана міжнародних напрямках. 2021 рік має дати відповідь на питання, де знаходиться межа геополітичних амбіцій Ердогана та наскільки стійка ресурсна база для їх втілення. Крім того, цікавим є питання щодо того, наскільки успішно Ердоган вибудує стосунки з новою вашингтонською адміністрацією і Великобританією, що вже офіційно залишила Євросоюз, і це все зумовить міжнародну активність офіційної Анкари.

Вибори в Шотландії

У травні 2021 в Шотландії відбудуться чергові парламентські вибори. Фаворитом перегонів вважається Шотландська національна партія (SNP) на чолі з Ніколою Стерджен, що займає нині посаду прем'єр-міністра. З огляду на те, що це перші загальні вибори в Шотландський парламент після Brexit, в разі перемоги SNP уряд Сполученого Королівства може виявитися перед необхідністю проведення референдуму про незалежність Шотландії (попередній, в 2014 році, завершився з результатом в 55,7% на користь юніоністів).

SNP послідовно підтримувала кампанію проти виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС – так, в Шотландії частка голосів за збереження членства в ЄС була найвищою по країні. У цьому сенсі проєвропейська SNP, отримавши переконливий результат на виборах – 2021, матиме вотум довіри від населення Шотландії для проведення нового референдуму про незалежність. І результат може загрожувати розпадом держави, яка з 1707 року відома як Великобританія.

Конституційна реформа в Білорусі

У першому кварталі 2021 року, як планується, Олександр Лукашенко повинен окреслити контури конституційної реформи в Білорусі, завдяки якій передбачається зняти частину наявних суспільних розбіжностей в республіці, децентралізувати систему державного управління і створити передумови для транзиту влади. У той же час винятково конституційні перетворення в Білорусі навряд чи стануть фактором вирішення раніше накопичених проблем. Білорусі з огляду на скорочення ресурсного підживлення ззовні, в першу чергу, гостро необхідні нові джерела економічного зростання, який можна було б конвертувати в соціально відчутний результат. Своєю чергою білоруська опозиція не розглядає конституційні зміни як інструмент знаходження суспільно-політичного компромісу, так само як і цілий ряд міжнародних гравців, тому уповільнена політична криза в Білорусі має потенціал до продовження.

Північний потік 2

Навколо будівництва Північного потоку – 2 зламано безліч списів за останні кілька років, при цьому остаточної ясності щодо завершення проекту і введення його в експлуатацію немає, а комерційна і політична компоненти проекту стали рівнозначними величинами.  З одного боку, Німеччина і Австрія, чиї комерційні структури інвестували в Північний потік – 2, у випадку реалізації проекту стануть найбільшими в Європі розпорядниками газорозподільних потужностей.  З іншого боку, зростає санкційний тиск на структури, які беруть участь в будівництві газопроводу, так само як і збільшується кількість юридичних і політичних перешкод на шляху цього проекту.  Більш конкретно про долю газопроводу можна буде говорити через кілька місяців, коли свою позицію чітко артикулює адміністрація Джо Байдена.

Переділ ринку вакцин від коронавірусу

Попри те, що на Європейському континенті вже почалася вакцинація від коронавірусу, ринок вакцин ще аж ніяк не структурований. Місткий платоспроможний 500-мільйонний ринок Європи є ласим об'єктом для всіх без винятку виробників вакцин. Боротьба за доступ на європейський ринок буде вестися не лише конвенціональними методами – застосовуватиметься широкий інструментарій політичного, економічного, інформаційного тиску.  Розробка і експорт вакцини власного виробництва стає питанням престижу для практично кожної країни Європейського континенту, яка має скільки-небудь розвинену науково-технологічну базу. У зв'язку з цим показовою є остання заява Італійського фармакологічного агентства про те, що в Італії починається розробка власної вакцини, якою вже у вересні 2021, як очікується, зможуть скористатися кілька мільйонів жителів республіки.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА