15:59 13.10.2021

Автор АНДРЕЙ НИКОЛАЕНКО

"Безгазове середовище" - агонія для промисловості

3 хв читати
"Безгазове середовище" - агонія для промисловості

Андрій Ніколаєнко, народний депутат України

 

Аномально високі світові ціни на газ та інші енергоносії ставлять на межу виживання український промисловий бізнес. Якщо держава не допоможе йому перезимувати без суттєвих втрат, вона залишиться не тільки без промисловості, але й без бюджетних надходжень для фінансування соціально-економічних програм. Причому колапс станеться не у 2022 році – передумови для нього склалися ВЖЕ  сьогодні.  Вже сьогодні промисловці прогнозують, що якщо ціна газу буде такою як зараз, то близько 50% підприємств зупиняться чи суттєво зменшать обсяги виробництва. А більшість підприємств, в собівартості продукції яких ціна газу перевищує 7%, стануть збитковими. Підтвердження цим тезам я чую в особистому спілкуванні від багатьох промисловців. Бо, навіть якщо вони не використовують великі обсяги газу безпосередньо у виробництві своєї продукції, то відчувають "газову" складову у тривожному збільшенні вхідних цін на сировину та комплектуючі для своїх виробництв.

Трагічні соціальні наслідки такої "енергетичної арифметики", сподіваюся, вже не треба пояснювати навіть Кабміну. Хоча, з огляду на те,  що він вже деградував до рівня економічного департаменту ОП, саме Банковій мабуть,  вже слід розширити аудиторію своїх заспокійливих меседжів не тільки на бюджетників та побутових споживачів, а й на бізнес.

Бо, дійсно, з ОП поки що транслюють, що держава буде допомагати місцевому самоврядуванню подолати енергетичну кризу.  Це, звісно, добре, що бюджетники не замерзнуть вщент цією зимою. Але  вони можуть залишитися без зарплатні, а їхні родичи та близькі – без роботи на промислових підприємствах-банкрутах.

Як можна вирішити цю проблему? Звісно, Уряд може  задовольнити бідкання "Нафтогазу України", який вже вирахував,  що йому потрібні додаткові 123 мільярди гривень, щоб перекрити всі понаднормові витрати та закупити достатньо газу для проходження зими. Але, з огляду на апетити топ-менеджменту НАКу, навряд чи  за такого сценарію  промисловий бізнес отримає якісь більш-менш прийнятні ціни на газ. Як-то кажуть - не той панове,  випадок.

Тому, поки не пізно, саме Верховна Рада має знайти механізми підтримки промисловців, щоб підприємства не збанкрутували до весни.

Рік тому Рада змогла терміново прийняти пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку малого та середнього бізнесу, який постраждав від епідемії COVID-19. Зараз же необхідні аналогічні термінові заходи  для компенсації витрат промисловцям на закупівлю дорогого газу – через пільгове кредитування на закупівлю енергоносіїв, через податкові канікули тощо.

Саме такі проекти законів мають стати першочерговими у порядку денному Верховної Ради - щоб навесні нам всім не довелося дивитися на те, як розпилюють на металобрухт залишки української промисловості. Саме на цих питаннях потрібно концентрувати зміни до Держбюджету-2022. І саме на необхідності таких змін до Бюджету я буду переконувати депутатів від "Слуги народу". Бо  проект головного кошторису країни у його теперішній концепції  - взагалі не має нічого спільного з реальними проблемами життя України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА